FOTO Salvare. Speolog polonez, căzut în avenul Borţig din Padiş, salvat după aproape 12 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un speolog polonez a ajus să fie salvat din avenul Borţig situat în zona Padiş după ce a căzut de la înălţime. Aproape 12 ore a durat acţiunea de salvare, asta din cauza accesului dificil în aven.

Nimeni nu bănuia că un exerciţiu de salvare se va sfârşit cu o intervenţie reală. Mai mulţi speologi s-au întâlnit, sâmbătă, la peştera Meziad din judeţul Bihor unde au desfăşurat un exerciţiu de salvare. Imediat după încheierea acestuia, au fost anunţaţi că în Padiş a avut loc un accident.

Patrula Salvamont aflată la refugiul Salvamont din Poiana Glăvoi şi care asigură permanenţa în zonă a fost anunţată de un speolog polonez că un coleg  a suferit un accident prin cădere de la înălţime, în avenul Borţig, situat în zona Padiş.  Avenul Borţig are o adâncime de - 54 m.


“Particularitatea sa constă în conformaţia pe verticală a aceastuia. Intrarea are un diametru de circa 35 de metri avenul fiind un cilindru aproape perfect. La baza verticalei ce porneşte din centrul pâlniei, la adâncimea de circa -40 m începe un imens topogan de gheaţă care coboară aproape vertical. Topoganul este de fapt vârful unui gheţar subteran, cu un volum de circa 30.000 metri cubi, al doilea ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara. Speologul polonez a alunecat pe acest topogan de la cota  – 50 m până la baza acestuia” a afirmat Adi Marin, purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

În paralel cu semnalarea accidentului la dispeceratul SJ S-S Bihor au fost alarmaţi şi salvatorii speologi aflaţi la Meziad pentru exerciţiul salvaspeo programat, aceştia fiind direcţionaţi spre locul accidentului.

Unul din membrii patrulei Salvamont a coborât până la victimă pentru examinare medicală şi pentru acordarea primelor măsuri de ajutor. Totodată, a fost amenajat  un „punct cald” pentru ca speologul polonez să fie proteja de hipotermie.

“O primă evaluare suspecta o fractură de femur, bazin şi cot, toate pe partea dreaptă, ca rezultat al impactului în urma căderii. Detaliile au fost transmise colegului rămas la suprafaţă cu rol de nod de comunicaţie”, a mai afirmat Adi Marin.

Salvatorii de la Meziad s-au reunit la gura avenului şi au început să echipeze avenul pentru evacuare. S-a lucrat în regim continuu sub o ploaie torenţială.
Înjurul orei 03.00  targa cu accidentatul a ajuns la suprafaţă. Acesta a fost transferat într-o altă targă, cu roţi, deoarece până la punctul de întâlnire cu echipajul SMURD mai erau de parcurs câţiva kilometri de potecă accidentată.

Aproape de ora 05.00 victima a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe din Oradea.

La acţiune au participat  16  salvatori de la SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, 7 de la SJ Salvamont-Salvaspeo Arad, 1 salvator speolog polonez şi un echipaj medical SMURD.

Mai citiţi:

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/aplicatia-salvamont-disponibila-acum-si-pentru-1415187.html">Aplicaţia Salvamont, disponibilă acum şi pentru românii cu iPhone</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-iulia/baza-salvamont-teren-de-sport-si-pista-de-1148357.html">Bază Salvamont, teren de sport şi pistă de elicopter în Munţii Sebeşului. Costurile sunt de 685.000 euro</a>


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite