Directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost reţinut. Primea mită mii de euro, pizza şi whisky

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nereguli la Casa de Pensii Bihor.
Nereguli la Casa de Pensii Bihor.

Leontin Ţârle, directorul Casei de Pensii Bihor, a fost reţinut, astăzi, de procurorii DNA Oradea. El este acuzat de dare şi luare de mită.

Din primele informaţii se pare că este vorba dosarul are legătură cu dosarul cu medicilor din Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţen de Pensii Bihor, care au fost reţinuţi pe 18 iunie într-un dosar în care sunt acuzaţi de  săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani, fals intelectual şi complicitate la luare de mită

Procurorii DNA Oradea îl acuză pe Ţârle de nouă acte de luare de mită în formă continuată, şi 19 acte materiale tăinuire în formă continuată. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2015, Ţîrle, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, denunţători în cauză, mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro, în total 8.400. Totodată, a primit, susţin procurorii,  foloase necuvenite,pizza şi whisky, cunoscând că provin din comiterea unor fapte penale.
“Concret, aceste foloase au fost primite de către denunţători în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv: emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile”, se arată în comunicatul transmis de procurorii DNA Oradea.

În alt context, în perioada 18.05. - 11.06.2015, Ţîrle , în aceeaşi calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunţător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai şi la timp, în cadrul casei judeţene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naţionale de Pensii.
“Acest lucru i-a permis denunţătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condiţiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialişti. În această manieră, denunţătorului i s-a creat posibilitatea de a obţine sume de bani într-un cuantum mai ridicat şi mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situaţia revizuirilor”, se mai arată în comunicatul transmis de procurorii DNA.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, nu era zi fără şpagă, astfel că, doar în ultimele două săptămâni, din 738 de pensionari care au trecut pe la comisie, 733 au dat şpagă. În acest fel, membrii comisiei au reuşit ca în toţi aceşti ani să adune averi fabuloase.

“În cazul întocmirii unui dosar nou, se percepea o mită între 200 şi 400 de euro, în timp ce pentru revizuirea dosarelor pensionarii cotizau între 100 şi 400 de lei”, susţin surse din cadrul anchetei.

Din reţea făceau parte şi asistentele, nu doar medicii, astfel că fiecare asistentă încasa 30% din mita primită de medic.

Va mai recomandam:

INTERCEPTĂRI Cum intermedia şpaga şefului un inspector vamal din Bihor: „No, du-te acolo... la şeful de... la vămuiri. Du-te acolo că ăia îşi fac treaba”

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite