Amendă de 100.000 de lei pentru nemţii care au cumpărat Fabrica de Zahăr. Ce au descoperit comisarii Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui control inopinat, comisarii Gărzii de Mediu au descoprit că la Fabrica de Zahăr din Oradea s-au efectuat lucrări de demontare neautorizate, astfel că au aplicat o amendă de 100.000 de lei.

"Am constatat cu stupoare, când domnul comisar general adjunct Szep mi-a prezentat raportul de la societatea Zahărul SA, o societate care nu a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului privind demolarea prin tăiere a unor echipamente. Deja echipamentele respective sunt aproximativ 75-80% îndepărtate de pe teren. Obligaţiile de mediu pe care le aveau în autorizaţia de mediu revizuită chiar în 2017 nici măcar nu au început să fie duse la îndeplinire şi, dacă vă spune ceva o cantitate de peste 13 tone de acid sulfuric de pe acest teren, vă daţi seama în ce pericol sunteţi cu toţii dacă societatea respectivă nu va îndepărta aceste substanţe", a declarat Graţiela Gavrilescu,ministrul Mediului.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au efectuat la începutul acestei săptămâni un control inopinat la fosta fabrică de zahăr, constatând că patronii nemţi au început demolarea clădirilor fără să depună documentaţia pentru obţinerea obligaţiilor de mediu, respectiv nu au prezentat un plan de închidere. 

"Demolările le-au început în urmă cu vreo două luni, pentru că hala principală de producţie este deja demontată. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut un control urmând să se aplice o amendă contravenţionaă care se poate duce până la 100.000 de lei", a spus comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Robert Szep. 

El a adăugat că situaţia de la fosta fabrică de zahăr orădeană va fi monitorizată şi controlată săptămânal, pentru a se urmări îndeplinirea măsurilor de ecologizare. 

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, sancţiunea nu a fost aplicată încă deoarece nota nu este semnată de directorul societăţii de la fosta fabrică de zahăr, amenda fiind cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei. 

"Probabil o să ia maximum. Amenda este între 50-100.000 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minim, deci 25.000 de lei, în 14 zile", a precizat Mihai Togor. 

Fabrica de zahăr din Oradea, care procesa, din anul 1969, sfecla agricultorilor din judeţele vecine s-a închis la începutul anului 2018. Ultimul proprietar al SC Zahărul SA este grupul german Pfeifer&Langen, cu peste 99,96% din totalul acţiunilor deţinute încă din 2009, anul preluării pachetului majoritar de la grupul francez Cristal Union, care achiziţionase activele la începutul anilor 2000, când fabrica ajunsese în prag de faliment. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite