Sute de familii din Iaşi îngheaţă în apartamente. Ce metode rudimentare folosesc pentru a se încălzi
0300 de apartamente din Iaşi nu primesc căldură de la sistemul centralizat de încălzire din cauza datornicilor şi nici nu au centrale. Valoarea datoriilor acumulate de ei depăşesc un milion de lei. Reprezentanţii Veolia din Iaşi spun că au încercat să gândească metode de reeşalonare a datoriilor, însă nu au găsit înţelegere din partea administratorilor asociaţiilor de proprietari.
Pentru câteva sute de familii din Iaşi, această iarnă reprezintă un test la frig pe care trebuie să-l îndure. Este vorba despre cazuri în care din cauza unor rău-platnici, scări întregi de bloc nu mai primesc căldură în sistem centralizat.
Cei care şi-au permis şi-au montat centrală termică proprie. Celorlalţi însă nu le rămâne decât să resimtă frigul de afară şi în apartamente în această iarnă. Reprezentanţii Veolia Energie Iaşi susţin că au încercat să găsească diverse soluţii, cum ar fi reeşalonarea datoriilor, însă cu unii administratori ai asociaţiilor de proprietari nu s-a ajuns la niciun numitor comun.
‘’În momentul în care o asociaţie de proprietari înregistrează datorii mari sau cu o vechime de peste 3 luni la plata energiei termice, reprezentanţii acesteia sunt invitaţi la dscuţii de către echipele noastre. Soluţia este plata parţială a debitului şi semnarea unui protocol de eşalonare a datoriei. În momentul de faţă mai sunt 300 de apartamente, adică 62 de scări de bloc, ce nu beneficiază de încălzire pentru că asociaţiie respctive nu au dorit în niciun fel să colaboreze’’, spune Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Veolia Energie Iaşi.
Ca să facă faţă temperaturilor scăzute, oamenii folosesc tot felul de soluţii pentru a se încălzi. Ţin ore în şir caloriferul electric în priză şi îl plimbă prin toate camerele, lasă aragazul aprins sau pun oale cu apă pe foc ori îşi umplu sticle din plastic cu apă caldă pe care le iau inclusiv în pat. Mulţi se îmbracă extrem de gros şi se învelesc cu câte 3-4 pături ca să facă faţă frigului.
‘’Este prima iarnă în care trec prin aşa ceva. Am un calorifer electric pe care îl duc dintr-o cameră în alta, dar nu prea face faţă, plus că sunt sigură că vor fi şi facturi mari. Ne mai îmbrăcăm gros, stăm cu câte două-trei pulovere pe noi, mai lăsăm să meargă aragazul, totul ca să ne încălzim’’, spune o locatară aflată în această situaţie.
Cei mai nemulţumiţi rămân cei care deşi sunt cu plata la zi nu primesc căldură din cauza datonicilor din bloc.
‘’Din păcate, blocurile din România, şi deci şi cele din Iaşi, au fost proiectae cu instalaţile de utiilităţi pe verticală, astfel încât coloanele de apă caldă şi căldură traversează fiecare apartament, în interiorul lui. Nu se poate sista furnizarea energiei termice doar către locatarul rău-platnic. Pentru a evita aceste situaţii am lansat un proiect de contorizare individuală’’, mai spune Ana-Maria Icătoiu.
La sistemul centralizat de termoficare din Iaşi sunt racordate 30.700 apartamente.
Vă mai recomandăm:
Aberaţia încălzirii la Iaşi: debranşaţi, dar totuşi împreună cu CET