Sprijin pentru ideile trăsnite ale tinerilor ieşeni. Ce proiecte au fost selectate la Innovation Labs 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa proiectului Save my table FOTO Paul Pădurariu
Echipa proiectului Save my table FOTO Paul Pădurariu

Zeci de tineri şi-au prezentat ideile de business din domeniul tehnologiei. Dintre echipele prezente la Hackathon Innovation Labs 2018 au fost selectate nouă.

În următoarele două luni, nouă echipe formate din tineri ieşeni vor primi susţinere şi mentorat pentru realizarea de aplicaţii şi prototipuri pentru ideile lor de business. În weekend, la Iaşi, a avut loc Hackathonul Innovation Labs. Din cele 18 echipe înscrise la eveniment au fost selectate nouă. „La eveniment au participat 18 echipe formate din peste 40 de tineri creativi şi ambiţioşi, care au prezentat în prima zi a evenimentului idei pentru produse inovatoare încadrate în cele şapte direcţii de dezvoltare formulate în cadrul programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities şi Smart Mobility“, au transmis organizatorii.

Printre cele care au atras atenţia juriului s-a aflat proiectul „Save my table“. Practic, o echipă de patru tineri vrea să realizeze în următoarele două luni o aplicaţie prin care clienţii pot să selecteze mai uşor masa într-un restaurant, iar astfel, restaurantele pot gestiona mai uşor sistemul de rezervări.

Alţi tineri spera să poată livra pachete de până la un kilogram cu ajutorul dronelor. Printre proiectele selectate s-au mai aflat „Be on time“, „Munzo“, „Clear Path“ sau „Safe Keep“. După două luni de lucru pe aceste idei, trei dintre proiecte vor fi selectate pentru a fi prezentate în competiţia din Bucureşti, în prezenţa unor specialişti de top din industria IT şi de business.

Proiectele selectate:


BeeChangefull este o aplicaţie destinată apicultorilor care vine în întâmpinarea acestora prin monitorizarea de la distanţă a stupilor. Aplicaţia oferă detalii despre temperatură, umiditate şi presiune, oferind apicultorilor informaţii utile pentru gestionarea stupilor, fără să fie necesară deplasarea fizică la aceştia.

Memory Aid este o aplicaţie mobilă ce se conectează la un smartwatch/wristband sau o brăţară proprie. Aplicaţia memorează planificarea tratamentelor medicamentoase pe termen lung şi emite un semnal sonor  pacientului în momentul în care acesta trebuie să îşi administreze un anumit tratament. Aplicaţia se conectează de asemenea la o cutie de medicamente, deblocând accesul, în funcţie de planul stabilit, doar la medicamentul care trebuie administrat, şi oferă notificări dacă acesta nu a fost scos din cutie.

Drink’mon este o aplicaţie mobilă bazată pe gamificare, ce are ca scop adăugarea unei dimensiuni ludice vieţii sociale. Folosind această aplicaţie, utilizatorii pot accesa quest-uri de socializare, atât individuale cât şi de grup, îmbunătăţind experienţa unei ieşiri în oraş cu satisfacţia recompensei simbolice şi a competiţiei. În plus, utilizatorii care ajung la niveluri superioare pot beneficia de tarife preferenţiale în localurile partenere.

Save my table/ ReServed- ReServed este o aplicaţie web/mobilă care îşi propune să îmbunătăţească interacţiunea dintre localuri, precum restaurante şi cafenele, şi clienţii acestora. Aplicaţia identifică locaţia şi oferă clienţilor oportunitatea de a rezerva masa dorită la ora dorită, precum şi de a plasa comanda online, reducând astfel timpul de aşteptare. În plus, ReServed generează statistici referitoare la meniu, locurile preferate din local şi intervalele orare preferate de clienţii localului, în scopul îmbunătăţirii experienţei acestora.

Yummy Deal este o aplicaţie mobilă cu ajutorul căreia restaurantele pot publica informaţii despre mâncarea care nu s-a consumat spre finalul zilei şi o pot vinde la preţ redus. Astfel, utilizatorul Yummy Deal îşi alege un tip de mâncare din oferta publicată şi apoi ridică personal comanda de la local - într-un schimb ce foloseşte atât clienţilor şi restaurantelor, cât şi comunităţii prin evitarea risipei de alimente.

Be on Time este o aplicaţie mobilă care interfaţează cu Waze şi Google maps, pentru a informa utilizatorul despre ruta cea mai rapidă pe care acesta o poate urma. Aplicaţia oferă şi recomandări privind folosirea autoturismului personal sau a transportului în comun, în funcţie de ce opţiune e mai rapidă. În plus, această aplicaţie se conectează la sistemul GPS al mijloacelor de transport în comun, astfel încât utilizatorul le poate vedea pe hartă în timp real, pentru a-şi planifica mai eficient călătoria.   

Safe Keep este un modul de alarmare portabil de mici dimensiuni ce se poate monta pe obiectele personale cu risc de a fi furate, precum, spre exemplu, biciclete sau rucsacuri. Dispozitivul comunică cu telefonul mobil printr-o aplicaţie dedicată, înştiinţând utilizatorul atunci când este mutat obiectul pe care este montat dispozitivul.  

Clearpath este un sistem autonom de controlare a dronelor, în baza unui semnal GPS. Utilizatorul transmite un mesaj tip SMS către dronă, cu coordonatele locului la care aceasta trebuie să ajungă, îmbunătăţind astfel experienţa utilizării dronei prin asigurarea preciziei locaţiei finale şi a traiectoriei parcurse.  

Munzo este un ghid montan mobil ce se adresează pasionaţilor de drumeţii, oferindu-le acestora detalii privind harta traseului pe care doresc să îl parcurgă, precum şi consiliere în vederea pregătirii excursiei. Modificările şi eventualele obstacole se actualizează în timp real, iar utilizatorul este informat de la începutul traseului despre tipul de echipament pe care trebuie să îl folosească, pregătirea optimă a alimentelor, sursele de alimentare cu apă şi alte detalii de ordin logistic, în funcţie de dificultatea traseului şi de condiţiile meteorologice.  

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite