Situaţie disperată pentru pacienţii cu boli rare. Dacă nu au 40.000 de lei în fiecare lună riscă să rămână imobilizaţi
0Alertă la Spitalul de Recuperare din Iaşi după ce s-a terminat tratamentul pentru boli rare. De câteva luni, pacienţii incluşi în programul naţional de tratament pentru boli rare au rămas fără pastile. Medicii spun că aceste persoane al căror tratament depăşeşte 40.000 de lei pe lună sunt în pericol şi cer o rezolvare urgentă.
Medicii de la Spitalul de Recuperare explică că s-a ajuns în această situaţie pentru că nicio firmă distribuitoare de imunoglobulină nu s-a înscris la licitaţiile organizate în acest an. Astfel, patru persoane care suferă de neuropatii inflamatorii, afecţiuni ale sistemului nervos, sunt în pericol. Medicii spun că starea lor de sănătate se înrăutăţeşte vizibil şi riscă chiar să rămână imoblizaţi.
‘’De câteva luni ne-am epuizat rezervele de imunogloblină. Am avut alocată suma necesară şi am făcut procedurile de licitaţie. A fost o primă licitaţie cu anumite specificaţii tehnice la care nu s-a prezentat nimeni. Am făcut şi o a doua licitaţie cu specificaţii tehnice mai ample şi de asemenea nu s-a prezentat nimeni. Nu ştim de ce nu s-a prezetat nimeni, acest program funcţionează de câţiva ani la noi în spital, fără probleme până acum’’, spune Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare din Iaşi.
Iar aceşti bolnavi nu au altă soluţie decât să aştepte. Nu şi-ar permite să-şi cumpere singur tratamentul care costă enorm: peste 40.000 de lei pe lună.
‘’Ideal este ca o dată la 3- 4 luni, pacienţii aceştia să primească cura de imunglobuline. Cura durează 5 zile, iar costurile pentru un pacient de 70-80 de kilograme sunt de 40. 000 de lei. Este greu de crezut că un pacient poate să aloce această sumă pentru un tratament care i-ar asigura o stabilitate pentru câteva luni, după care să scoată din nou 40.000 de lei’’, încheie medicul Doru Baltag.
Vă mai recomandăm:
Cozile umilinţei la Policlinica din Iaşi. Bolnavii fac noapte albă pentru analize gratuite