Maşina de făcut bani a Mitropoliei Moldovei. Cifrele ameţitoare din sutana celei mai puternice mitropolii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei FOTO Adevărul
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei FOTO Adevărul

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a depus, recent, bilanţul contabil aferent anului fiscal precedent. Cifrele arată că entitatea non-profit a declarat excedent pentru anul trecut, iar veniturile au fost peste cele previzionate.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a încheiat anul cu un excedent de 2,5 milioane de lei, însă această sumă este infimă raportat la cheltuielile şi veniturile pe care le-a declarat instituţia. 


Conform bilanţului contabil depus la Ministerul Finanţelor, MMB deţinea, la finele anului 2018, active imobilizate de 208.828.836 de lei, adică de aproape 44 de milioane de euro. E vorba, în special, de terenurile şi clădirile deţinute de Biserică. La această sumă se adaugă aproximativ 62 de milioane de lei de active circulante (conturi în bănci, stocuri, investiţii pe termen scurt etc.) pe care Mitropolia le înregistra la finele anului 2018.
 

Activele totale ale mitropoliei, a căror valoare a fost calculată după scădea datoriilor pe termen scurt, sunt de 254.939.487 de lei, adică 53,5 milioane de euro. Instituţia a înregistrat venituri totale de 95.205.777 de lei, adică aproape 20 de milioane de euro. Din această sumă, 25.917.986 de lei (5,4 milioane de euro) au fost donaţiile sau subvenţiile primite de Mitropolie în cursul anului trecut, restul fiind reprezentat de veniturile obţinute de activităţi economice. 
 

MMB a declarat cheltuieli de 92.692.128 (19,4 milioane de euro), rezultând astfel un excedent de 2,5 milioane de lei. 650 de oameni lucrează în cadrul Mitropoliei, 414 fiind implicaţi în activităţile economice derulate de această entitate. 
 

„Dacă ar fi să cumulăm sprijinul acordat în 2018 unor persoane, comunităţi sau instituţii de către Arhiepiscopia Iaşilor, obţinem un buget total de aproximativ 20 milioane lei. Acestor acţiuni filantropice li s-au adăugat şi alte acţiuni similare, derulate prin alte instituţii sau chiar direct prin intermediul credincioşilor. Spre exemplu, prin contribuţia ocoalelor silvice bisericeşti din Neamă, Iaşi şi Bacău, au beneficiat în mod gratuit de material lemnos un număr de 271 beneficiari. Volumul total de masă lemnoasă oferit în cursul anului 2018 a fost de 9.260,30 m.c., cu o valoare totală a contribuţiei de 2.764.810,43 lei”, au precizat clericii, într-un comunicat public în care au explicat şi cifrele financiare ale instituţiei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite