„Gangul repetenţilor“, pasajul prin care studenţii ieşeni nu se încumetă să treacă. Legenda urbană nu are explicaţie istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gangul repetenţilor din Iaşi, locul care dă fiori studenţilor FOTO Ziarul Evenimentul
Gangul repetenţilor din Iaşi, locul care dă fiori studenţilor FOTO Ziarul Evenimentul

O legendă urbană inexplicabilă din punct de vedere istoric spune că studenţii care trec printr-un gang din apropierea Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi nu vor promova exemenele.

De generaţii întregi gangul cu pricina dă fiori studenţilor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Fără a exista o explicaţie istorică plauzibilă care să susţină această superstiţie, gangul din zona Fundaţiei, situat în apropiere de Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, ar purta ghinion tinerilor care trec pe sub el.

Legenda urbană spune că studenţii care se încumetă, totuşi, să treacă pe sub gang vor avea cel puţin o restanţă în anul universitar în curs. Deşi este cunoscută de toţi tinerii studenţi din Capitala Moldovei, niciunul dintre cei interpelaţi nu au putut explica motivul pentru care se spune că trecerea pe sub gang ar cauza ghinioane la examene.  

“Am aflat de la studenţii mai mari despre această superstiţie şi fiecare mi-a spus că atunci când au trecut au avut ghinion la examene. Niciodată nu am ştiut dacă este sau nu aşa, însă, mai ales atunci când sunt în sesiune, nu trec prin acel gang”, ne-s spus Andreea, studentă în anul I la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.

Imobilul din care face parte „gangul repetenţilor" a aparţinut, de-a lungul timpului, unora dintre cele mai faimoase familii de nobili din Iaşi. Este documentat că aici a stat şi regele Carol I în timpul vizitelor făcute în Capitala Moldovei între anii 1885 şi 1887.

Construit la începutul secolului XIX, imobilul a aparţinut, pe rând, familiilor Sturza, Rosetti şi Balş. Conform cercetătorului ieşean Ion Mitican, în timpul Primului Război Mondial casa a găzduit inclusiv câteva dintre întâlnirile Guvernului retras la Iaşi. După cel de-al Doilea Război Mondial casa de pe bulevardul Carol I a devenit un sediu al Securităţii, unde erau torturaţi şi închişi cei care se opuneau regimului comunist. Mulţi dintre aceştia fiind studenţi, probabil de aici a pornit legenda conform căreia oricine trece pe sub bolta impunătoare a imobilului va avea probleme.

Un alt gang de care studenţii ieşeni se feresc este cel de lângă maternitatea „Cuza Vodă" de pe strada cu acelaşi nume. Superstiţiile legate de reuşita la examene sunt şi în acest caz stimulentul care-i îndeamnă pe tineri să ocolească acea clădire cu precauţie.

Mai puteţi citi:

Legenda care a înspăimântat Iaşiul. Povestea ultimului călău al Moldovei

Personajul care a înspăimântat Iaşul la mijlocul secolului XIX. Povestea lui Gavril Buzatu, ultimul călău al Moldovei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite