FOTO Încăperea în care-ţi auzi sângele în vene. Ce este „camera surdă“, locul în care liniştea perfectă te poate înnebuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera care absoarbe sunetele în proporţie de aproape 100% FOTO Ziarul de Iaşi
Camera care absoarbe sunetele în proporţie de aproape 100% FOTO Ziarul de Iaşi

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi deţine o încăpere despre care se spune că te poate înnebuni dacă petreci prea mult timp în ea. “Camera surdă”, aşa cum este ea cunoscută, a fost construită pentru verificarea imperfecţiunilor din metale.

În momentul în care intri în camera fonică a universităţii ieşene te cuprinde un sentiment de panică, este senzaţia descrisă de cei care au avut această ocazie.

Toată hărmălaia cu care eşti obişnuit printre betoanele oraşului se risipeşte într-o secundă, singurul zgomot perceptibil de urechea umană fiind cel produs de bătăile propriei inimi.

Se spune că, în cazul unor persoane mai sensibile, şederea mai lungă de un sfert de oră în “camera surdă” poate provoca episoade psihotice.

Încăperea Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi este aşezată pe un cub de beton, aşezat pe suporturi de cauciuc.

Interiorul are şase pereţi căptuşiţi în aşa fel încat zgomotul este absorbit în proporţie de aproape 100%.

„Camera este izolată de orice vibraţii care ar putea pătrunde din afară. Aceasta serveşte la diagnoza acustica a diferitor echipamente. Măsurătorile de zgomot pentru control necesită, in primul rând, condiţii de câmp acustic liber şi separare a zgomotului studiat de alte sunete străine. În acest laborator am testat multă vreme motoarele Dacia, care faceau la noi controlul de calitate", a declara profesorul Dumitru Olaru, pentru “Ziarul de Iaşi”, în 2011.


Acesta mai arăta că universitatea a colaborat, în special înainte de Revoluţie, cu numeroase combinate sau fabrici din ţară pentru a-şi testa produsele.

CAMERA SURDa

„Un student a solicitat să-şi încerce rezistenţa, să vadă cât poate sta în această încăpere. După un sfert de oră a cerut să fie deschisă camera. Aceasta nu îţi oferă confort psihic, fiind o linişte desâvârşită", a declarat Barbu Drăgan, responsabilul pentru camera fonică.

“Camera surdă” de la Iaşi a fost construită în 1982, scopul iniţial fiind cel de a servi la testarea rulmenţilor. Camera e tapetată cu prisme din vată minerală pe bază de argilă, forma neregulată anulând undele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite