Eternele facultăţi fără căutare de la Iaşi. ''După Medicină, Textile-Pielărie e cea mai grea facultate''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii nu se înscriu la facultăţile de ştiinţe FOTO: Arhivă
Tinerii nu se înscriu la facultăţile de ştiinţe FOTO: Arhivă

Zeci de locuri finanţate de stat rămân neocupate în fiecare an la facultăţile din Iaşi. Facultatea de Fizică de la cea mai veche universitate din ţară şi Textile-Pielărie şi Management Industrial de la Politehnică au rămas cu aproape jumătate dintre locurile la buget fără candidaţi.

Prima sesiune de admitere nu a avut succesul aşteptat pentru mai multe facultăţi din Iaşi. În timp ce la Medicină şi Agronomie concurenţa este record, zeci de candidaţi luptându-se pentru un loc, la alte facultăţi numărul dosarelor este infim. De exemplu, la Universitatea Tehnică ‘’Gh. Asachi’’ din Iaşi, la cinci din cele 11 facultăţi nu s-au ocupat nici măcar locurile la buget.

Este vorba despre facultăţile de Inginerie Chimică, Construcţii şi Instalaţii, Hidrotenică, Geodezie şi Ingineria Mediului, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi Textile-Pielărie şi Management Industrial. Explicaţia: sunt specializări grele, de care tinerii se feresc pentru că nu ar fi locuri de muncă în zonă.

‘’Tinerii sunt puţin mobili, locuri de muncă sunt, dar nu în zona Iaşului. Chiar inginerii sunt la mare căutare, în special în zona Ardealului sunt cereri masive de ingineri, dar tinerii au dificultate de relocare şi este de înţeles. Cred că putem vorbi de mobilitate redusă din două direcţii. Pe de o parte cei de acolo nu vin la noi să înveţe, iar ai noştri nu vor să meargă în oraşe mici ca să lucreze, şi cred că e de înţeles că le este greu să plece departe de familii’’, spune prof. Eugen Seghedin, prorectorul Universităţii Tehnice ‘’Gh. Asachi’’ din Iaşi. 

‘’După Medicină, Facultatea de Textile este cea mai grea’’

La Textile-Pielărie şi Management Industrial situaţia este cea mai gravă. Doar 148 de candidaţi şi-au depus dosarele pentru cele 218 locuri finanţate de la bugetul de stat, aproape jumătate rămânând astfel fără şanse de ocupare. De altfel, aici an de an rămân zeci de locuri neocupate, însă numărul lor nu este redus.

‘’Locurile sunt dimensionate la nivelul întregii ţări. Pentru o fată, după Medicină, Textilele reprezintă cea mai grea facultate. Cei care aleg această facultate trebuie să ştie inginerie, organe de maşini, calculator, chimie, mecanică, iar tinerii sunt abili cu propria carieră şi vor un traseu comod’’, mai spune prof. Euge Seghedin, prorectorul Universităţii Tehnice ‘’Gh. Asachi’’ din Iaşi. 

Jumătate din locuri au rămas libere la Facultatea de Fizică

Nu doar Politehnica este ocolită de tineri, ci şi facultăţi cu potenţial de la Universitatea ‘’Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi. La Facultatea de Fizică, nici măcar jumătate dintre locuri nu sunt ocupate. Pe cele 91 de locuri fără taxă s-au înscris doar 48 de candidaţi. Tinerii recunosc că aceste domenii nu îi atrag. ‘’Trebuie să recunosc că fizica mi s-a părut cel mai greu domeniu studiat la şcoală. Nu mulţi sunt cei care o înţeleg. Din păcate, toţi vrem să devenim avocaţi, medici, să lucrăm în bănci, şi mai puţin să devenim ingineri’’, spune un tânăr. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Studenţii, poftiţi în cămine închise. Două imobile sunt cu lacăte pe uşă de 7 ani din lipsă de fonduri pentru reabilitare

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite