Document de arhivă descoperit la Iaşi. Opt mari oameni de cultură jură să execute hotărârile unui comitet misterios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul a fost descoperit recent de către cercetătorii Muzeului Literaturii Române Iaşi în arhivele instituţiei şi n-a fost datat până în prezent.

Oficialii instituţiei de cultură din Iaşi, a cărei conducere a fost preluată, la începutul anului trecut, de către scriitorul Dan Lungu, continuă seria anunţurile referitoare la descoperiri spectaculoase făcute în arhive.

La sfârşitul lunii martie, cei de la muzeu au mediatizat faptul că au găsit o fotografie a scriitorului Ion Creangă neştiută până în prezent.

Astăzi, 15 aprilie, oficialii instituţiei au anunţat că au descoperit un document care dezvăluie existenţa unei grupări secrete din care făceau parte personalităţi proeminente ale secolului al XIX-lea, mulţi fiind membri şi ai Societăţii Junimea.

Textul-jurământ este semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creangă, cărora se adaugă A.C. Şendrea, I. A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel ş.a.

„Jur pe onoare şi conştiinţă/ Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce”, este textul jurământului.

Cercetătorii muzeului spun însă că sunt absente indiciile lămuritoare cu privire la organizaţia căreia i-ar aparţine misteriosul Comitet ale cărui hotărâri urmează să fie respectate şi executate.

Mai jos, documentul:

image

"Fiind vorba, de personalităţi cunoscute ale culturii româneşti, majoritatea afiliaţi Societăţii Junimea, am fi tentaţi să ne gândim la o organizaţie a francmasoneriei. Ne oferă însă un contra-argument puternic prezenţa iscăliturii lui Ion Creangă – care, se ştie cu certitudine, nu a fost francmason. Singurul indiciu cu privire la datarea documentului este furnizat de Al. Lambrior, care a decedat în anul 1883. Deci înscrisul este anterior acestui an", a declarat Dan Jumară, cercetător ştiinţific la Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Cine sunt semnatarii:
N. Culianu (1834-1915) a fost matematician şi astronom, membru al Societăţii Junimea şi al Academiei Române, rector al Universităţii din Iaşi (1880 până în 1898), iniţiat în loja masonică „Steaua României”.

N. Gane (1828-1916) a fost scriitor, magistrat, avocat şi om politic, ministru, membru fondator al Societăţii Junimea, membru al Academiei Române, iniţiat în loja masonică „Steaua României”.

A. Lambrior (1845-1883) a fost filolog şi profesor, membru al Societăţii franceze de lingvistică, al Societăţii Junimea şi membru corespondent al Academiei Române, venerabil al unei loji masonice din Iaşi.

I. Creangă (1837-1889) a fost scriitor, membru al Societăţii Junimea, clasic al literaturii române.

A.C. Şendrea a fost un jurist de excepţie, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii ieşene, membru al Societăţii Junimea.

I.A Darzeu a fost învăţător, un remarcabil pedagog, autor de manuale şcolare, membru al Societăţii Junimea.

Mai puteţi citi:

Fotografie de colecţie cu scriitorul Ion Creangă, datată în 1885, descoperită recent la Muzeul Literaturii din Iaşi

FOTO Şcoala de bune maniere literare, proiect cultural unic în România, cu titulari de curs precum Emil Brumaru, Florin Lăzărescu sau Oltiţa Cîntec

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite