Cum vrea un bulgar condamnat în România la 17 ani de puşcărie să modifice Codul Penal. Sesizarea sa a ajuns la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională se va pronunţa asupra cererii bulgarului judecat la Iaşi FOTO Mediafax
Curtea Constituţională se va pronunţa asupra cererii bulgarului judecat la Iaşi FOTO Mediafax

Un cetăţean bulgar judecat într-un dosar de fraude informatice a sesizat Curtea Constituţională, prin intermediul Curţii de Apel Iaşi, fiind nemulţumit de o prevedere din Codul de Procedură Penală.

Dimitrov Gancho Petrishki a cerut instanţei care îl judecă să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la alineatul 1 din articolul 374 din Codul de procedură penală, care prevede: „La primul termen la care procedura de citare este legal îndeplinită şi cauza se află în stare de judecată, preşedintele dispune ca grefierul să dea citire actului prin care s-a dispus trimiterea în judecată ori, după caz, a celui prin care s-a dispus începerea judecăţii sau să facă o prezentare succintă a acestuia“. În opinia bulgarului, această dispoziţie ar încălca prevederile privind egalitatea în drepturi sau accesul liber la justiţie din Constituţie. Judecătorii ieşeni şi-au dat acceptul ca sesizarea să fie înaintată Curţii Constituţionale. 

De ce este acuzat bulgarul

Dimitrov Gancho Petrishki  a fost trimis în judecată de DIICOT Iaşi alături de Ivanov Asen după ce ar fi montat dispozitive de skimming pe mai multe bancomate din municipiu. Ei au fost acuzaţi de DIICOT Iaşi de constituire a unui grup infracţional şi infracţiuni informatice. Potrivit procurorilor, cei doi bulgari ar fi venit la Iaşi în februarie 2015, cazân­du-se la o pensiune din municipiul nostru. Tot atunci ar fi început să monteze dispozitivele de skimming pe diferite bancomate, aşa-zisele „pisicuţe“, care copiau datele de identificare a cardurilor. Infractorii trimiteau datele clonate de pe cardurile ieşenilor unor cetăţeni neidentificaţi din SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicană sau Indonezia, acolo unde banii erau extraşi propriu-zis. 

Procurorii au precizat că au fost identificate cel puţin 60 de bancomate pe care s-au montat dispozitive de skimming. Pe lângă Iaşi, infractorii ar mai fi comis astfel de fapte şi în Piteşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca. În urma percheziţiilor, autorităţile au ridicat patru dispozitive de skimming şi trei baghete confecţionate artizanal, prevăzute cu camere video  pentru înregistrarea codurilor PIN tastate la bancomate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite