Cum va arăta Moldova în turul 2. Ce surprize poate oferi electoratul roşu tradiţional încă din vremea lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scorurile obţinute de Victor Ponta şi Klaus Iohannis în primul tur FOTO wikipedia.org
Scorurile obţinute de Victor Ponta şi Klaus Iohannis în primul tur FOTO wikipedia.org

Judeţele din regiunea Moldovei s-au colorat din nou în roşu în primul tur al scrutinului pentru desemnarea noului preşedinte al României. Analiştii politici locali au prognozat pentru "Adevărul" ce se va întâmpla în turul 2.

Electoratul din regiunea Moldovei nu s-a dezminţit nici în primul tur al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui ţării. Potrivit unei analize "Adevărul", dacă la scrutinul prezidenţial ar fi votat în ultimii 24 de ani doar locuitorii din regiunile Moldova, Muntenia şi Oltenia, România n-ar fi avut niciodată preşedinte de dreapta.

Românii din Ardeal şi Banat au lansat o nouă tiradă împotriva electoratului fidel PSD din Moldova după scrutinul din 2 noiembrie. Una dintre vocile cele mai sonore şi notorii din Ardeal, scriitorul şi jurnalistul Sabin Gherman, a subliniat că nimeni până acum n-a reuşit să traseze o graniţă atât de vizibilă între România şi Transilvania aşa cum a reuşit Victor Ponta.

"V-aţi întrebat de ce la noi se spune «Spor la lucru!» şi dincolo de Carpaţi «Serviciu uşor!»? La ardeleni şi bănăţeni, atâţia câţi au mai rămas, e o ruşine să primeşti pomană. Dincolo de Carpaţi - întrebaţi-l pe Dragnea cum stă treaba, cum a reuşit să facă dintr-un judeţ - cu cel mai bun pământ agricol din România - pol al sărăciei naţionale. Ar fi cazul să vedem că în cele mai sărace judeţe sunt şi cei mai bogaţi baroni. De-aia s-a votat aşa: pentru că în Transilvania şi Banat vrem să fie mai bine, iar în Moldova şi Muntenia - mai rău să nu fie", a declarat Sabin Gherman într-un interviu acordat "Adevărul".

În condiţiile în care Victor Ponta, candidatul PSD, a obţinut la nivel naţional o medie de 40,44% dintre opţiunile electoratului, în toate cele şapte judeţe din nord-estul României analizate scorurile au fost peste medie, între 3 - 15%.

BACĂU: Victor Ponta a obţinut 49,62% din voturi, Klaus Mannish - 25,84%

BOTOŞANI: Ponta conduce detaşat cu 55,59% în faţa lui Iohannis, care a obţinut doar 22,09%

IAŞI: Ponta câştigă primul tur cu 43,46% din voturi, Iohannis are 29,73%

NEAMŢ: Ponta câştigă alegerile cu 49,42%, iar Iohannis are 22,65%

SUCEAVA: Ponta a obţinut 43,84% din voturi, Iohannis - 32,63%

VASLUI: Victor Ponta câştigă alegerile cu 54,03%, Klaus Iohannis are 21,55%

VRANCEA  Victor Ponta - 49,95%, Klaus Iohannis - 26,82%

Procentele evidenţiate mai sus arată însă şi o altă faţă a rezultatelor înregistrate în Moldova. Într-unul dintre judeţele regiunii, Suceava, candidatul ACL Klaus Iohannis a obţinut un scor mai mare decât cel înregistrat la nivel naţional: 32,63%, comparativ cu 30,37% (media naţională).

În acelaşi timp, în judeţul Iaşi, Iohannis a reuşit să obţină un scor în media celui naţional - de 29,73%. În harta de mai jos, se poate observa că aproape o treime dintre localităţile judeţului Suceava, cele corespondente regiunii Bucovina, au votat pro-Iohannis. Judeţul a fost pierdut de ACL din cauza diferenţelor mari în favoarea PSD din celelalte localităţi. Este unul dintre judeţele care ar putea oferi o supriză în turul 2 al alegerilor. Celălalt judeţ cu potenţial de a surprinde în turul 2 este Iaşiul. În primul tur de scrutin, în municipiul Iaşi, Iohannis a reuşit să raporteze o victorie de prestigiu. Candidatul ACL a obţinut 54.565 de voturi (34.19%), în timp ce candidatul PSD a fost votat de 52.275 de ieşeni (32.75%).

Pe de altă parte, judeţul Vaslui este singurul din Moldova în care Victor Ponta şi-a adjudecat toate localităţile componente.


Harta localităţilor câştigate de către candidaţi în primul tur, pe 2 noiembrie 2014 FOTO wikipedia

image

O altă statistică relevantă privitoare la scrutinurile prezidenţiale indică că, în 2009, în primul tur pentru desemnarea preşedintelui, s-a înregistrat o diferenţă de aproximativ 7% între prinicipalul candidat al dreptei şi cel al stângii. Astfel, Traian Băsescu a obţinut pe 22 noiembrie 2009 în Moldova 30,05%, iar Mircea Geoană a acumulat 37,20%.

Acum statistica s-a înrăutăţit simţitor pentru principalul candidat al dreptei, Klaus Iohannis, pe fondul unei prezenţe la urne cu 2% mai slabă în Moldova comparativ cu 2009. Media lui Victor Ponta în Moldova este de 49,51%, iar cea a lui Klaus Iohannis de 25,90%.

La turul 2 al alegerilor din 2009, diferenţa s-a strâns simţitor. Băsescu a obţinut 46,23%, iar Geoană a luat în Moldova 53,77%.

harta alegeri moldova

Politologul ieşean Lucian Dîrdală, blogger Adevărul, consideră că această "strângere" a scorului este imposibil de atins duminică, 16 noiembrie. "Judeţele din Moldova vor fi câştigate de Victor Ponta. Marea întrebare este scorul. Nimeni nu poate exclude surprizele, dar în cazul Moldovei sau al Olteniei acestea sunt puţin probabile. Vom avea o mobilizare mult mai puternică a electoratului la urne, de către PSD, în mediul rural. Diferenţa acum, în Moldova, comparativ cu 2009, o văd mai mare. Trebuie luat în considerare că alegerile atunci au fost organizate de alt partid, prefectul era de alta culoare decât PSD. În acest moment, dominaţia PSD în toată Moldova este totală".

Simpatia electoratului din Moldova pentru PSD nu poate fi explicată prin eventuale investiţii întreprinse de guvernul Ponta în această regiune. Primul-ministru PSD, actual candidat la preşedinţie, a ignorat cu desăvârşire Moldova în mandatul din fruntea guvernului. Cele două proiecte esenţiale pentru dezvoltarea regiunii, autostrada Târgu Mureş - Iaşi şi Spitalul Regional de Urgenţe au fost uitate în sertar ani la rând şi scoase din nou pe tarabă în preajma alegerilor.

De altfel, în februarie 2013, unul dintre principalii lideri ai PSD, Dan Şova, spunea, din postura de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine: "Nu sunt un fan al autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş. Nu vreau să mă pronunţ că e sau nu un proiect fezabil". Victor Ponta a susţinut doar declarativ proiectele şi i-a îndemnat chiar la un moment dat pe liderii administraţiei locale să găsească singuri surse de finanţare. Ignorarea Moldovei la capitolul "Investiţii" este cu atât mai gravă cu cât în fiecare judeţ al regiunii există cel puţin un lider PSD important la conducere. De altfel, "Moldova" nu se regăseşte în lista de obiective prezentate în această campanie de către candidatul Victor Ponta.

Pe de altă parte, candidatul Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de lipsa de uniformitate în dezvoltarea României, cauzată cu predilecţie de sărăcia din Moldova. "Am umblat în campanie, am constatat că dezvoltarea este neuniformă, avem Moldova cu potenţial, oameni harnici, dar care nu au unde să muncească. Investitorii nu merg, pentru că lipseşte infrastructura. Moldova nu are acces la Europa. Este nevoie de foarte multe lucruri. O politică economică sănătoasă face parte din politica de securitate naţională", a spus Iohannis la Adevărul Live.

Mai puteţi citi:

Votul la prezidenţiale în ultimii 24 de ani. Dacă ar fi votat doar Moldova, România n-ar fi avut preşedinte de dreapta

Românii şi şeful statului. Cum ar fi arătat ţara dacă ar fi votat doar Moldova şi Oltenia? Ardealul şi Banatul, o altă Românie

Rezultatele finale ale primului tur al prezidenţialelor: Victor Ponta 40,44%, Klaus Iohannis 30,37%

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Situaţia pe judeţe

Sabin Gherman, încă un manifest: „În Ardeal şi Banat, nu poţi azi să-l bagi în mă-sa şi mâine să-l pupi”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite