Spital Regional la Iaşi, un proiect ascuns timp de 7 ani şi regăsit miraculos înainte de alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta spitalului regional din Iaşi
Macheta spitalului regional din Iaşi

Unul dintre cele mai importante proiecte promise de guvernarea USL, spitalul regional de la Iaşi, a fost repus pe tapet de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Trei spitale regionale vor fi construite la Iaşi, Cluj şi Craiova, exclusiv din fonduri europene, conform ministrului Sănătăţii. Nicolae Bănicioiu a susţinut că investiţiile se vor face în baza unui acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de aproape un miliard de euro.

"Am reuşit să punem la punct un Acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de un miliard de euro. În cadrul acestui acord, vom avea alocări pe infrastructură, screening, cercetare şi pregătire de personal. Dar cea mai importantă investiţie din cadrul acordului, şi totodată prioritatea noastră, este construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, exclusiv din fonduri europene. Putem spune, în sfârşit, că vom construi spitale", a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax. Potrivit ministrului, zonele pentru construcţia unor spitale a fost aleasă ţinând cont de vechimea unităţilor existente şi de adresabilitate.

"Am ales să construim spitale regionale în Iaşi, Cluj şi Craiova pentru că sunt zonele cele mai defavorizate. De asemenea, vom reabilita o serie de spitale judeţene, infrastructuri locale. Am găsit soluţii, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru finanţarea de echipamente medicale din fonduri structurale. Între timp, am demarat câteva proiecte, primul fiind cel în cadrul căruia se vor achiziţiona angiografe, în sumă de 25 milioane de euro. Noi avem cea mai mare solicitare de angiografe", a precizat Bănicioiu. Ministrul Sănătăţii a adăugat că au fost voci care i-au reproşat faptul că a ales să cumpere angiografe, în condiţiile în care nu există medici care să lucreze cu acestea.


Pro­iec­tul Spitalului Regional de Urgenţe din Iaşi este vechi de mai bi­ne de şapte ani şi presupune o investiţie de 150 de milioane de euro. Spitalul ar ur­ma să fie construit în comuna Miroslava, con­form intenţiilor iniţiale, şi să aibă o capacitate de 850 de paturi.


Va fi cea mai mare unitate me­di­c­ală din Moldova şi va deservi toate ju­deţele din zonă. Iniţiativa construirii unui astfel de spital a apărut în urmă cu şapte ani, dar de atunci Mi­nis­terul Sănătăţii nu a reuşit să aloce fondu­ri­le necesare.

Nici acum, ministrul n-a înaintat estimări pentru anul în care va începe construcţia sau vor fi finalizate proiectele spitalelor regionale.

Pe aceeaşi temă:

Spitalul Regional, o corvoadă pentru edili

Spital regional la Cluj din bani europeni

Spitalul Regional va fi construit în spatele companiei ieşene Antibiotice

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite