Cel mai mic oraş din Iaşi. Povestea de la Podu Iloaiei, localitatea pe care o traversezi cât ai clipi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă că este cel mai mic oraş, potrivit statisticilor referitoare la populaţie şi teritoriu, Podu Iloaiei este şi cel mai nou oraş din judeţul Iaşi, fiind înfiinţat în 2005.

Oraşul ieşean Podu Iloaiei are, potrivit datelor oficiale, o suprafaţă de 48,59 de kilometri pătraţi şi este situat la altitudinea de 83 de metri deasupra nivelului mării. Recensământul din 2011 arată că în localitate mai trăiesc 9.573 de locuitori, în scădere cu 200 faţă de precedenta numărătoare a populaţiei, din 2002.

"Târguşorul Podu Iloaiei s-a format în 1818, când mai mulţi negustori evrei au obţinut permisiunea domnitorului Scarlat Callimachi să înfiinţeze un târg la podul peste Bahlui aflat la hotarul între mai multe moşii. Târguşorul a fost administrat de un comisar al guvernului până în 1864, când a fost organizat ca o comună rurală. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Podu Iloaiei avea acest statut de comună rurală, formată doar din târguşorul de reşedinţă, făcând parte din plasa Bahluiul a judeţului Iaşi, având în total 2.736 de locuitori, majoritar evrei. În comună funcţionau o şcoală mixtă cu 154 de elevi (deschisă ca şcoală de băieţi în 1862 şi admiţând şi fete începând cu 1867), o farmacie, un spital, o moară cu aburi şi o biserică. Anuarul Socec din 1925 o consemnează ca reşedinţă a aceleiaşi plăşi, având 3.464 de locuitori în satele Cosiţeni, Holm, Scobâlţeni şi Podu Iloaiei Târg. În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Târgu Frumos, apoi (după 1952) raionului Iaşi din regiunea Iaşi. În 1968, a revenit la judeţul Iaşi, reînfiinţat, având în compoziţie satele Budăi, Cosiţeni, Holm şi Scobâlţeni", se arată pe wikipedia.org.

În decembrie 2005, în timpul reformei administrative iniţiate de Guvernul Tăriceanu, Podu Iloaiei a fost transformat în oraş. Legea 385 din 16 decembrie 2005, semnată de Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu, a consimţit acest fapt, mai mult spre nemulţumirea localnicilor.

Traiul din Podu Iloaiei este organizat, preponderent, după principii rurale, industria este inexistentă, dar locatarii sunt nevoiţi să plătească taxe la nivelul celor de la oraşe. „Decât un oraş sărac mai bine o comună bogată. Dacă eram comună puteam accesa mult mai multe fonduri europene pentru dezvoltare şi ridicarea gradului de civilizaţie. Aşa, din postura de oraş ne vine foarte greu să îndeplinim punctajele care se cer pentru aprobarea finanţărilor europene şi trebuie să ne descurcăm cum putem din micul buget local pe care îl avem”, declara în urmă cu câţvia ani Petru Baciu, primarul oraşului Podul Iloaiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite