Ce se întâmplă de fapt cu sângele donat în centrele specializate. Lungul şi complicatul lui drum către pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Înainte de a ajunge la un pacient aflat în nevoie, sângele provenit de la donator parcurge un  lung şi complicat drum lung al verificărilor, astfel încât toate potenţialele riscuri să fie eliminate.

Sângele recoltat în centrele medicale trece, înainte de a fi declarat apt pentru transfuzia salvatoare, prin multe filtre absolut necesare. 

Potrivit conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi, fiecărui donator care a trecut de testările preliminare i se extrag 450 ml de sânge, care se depozitează într-o punga sterilă, dar şi 30 ml de sânge prelevaţi pentru analize suplimentare.

„Separat de punga cu cei 450 ml de sânge, se recoltează acei ml pentru determinarea analizelor. Analize de imunohematologie, analize de biochimie”, spune Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.

Din acest moment, sângele recoltat de la donator trece prin verificări amănunţite şi este păstrat în condiţii de igienă maximă. 

Cei 30 ml de sânge sunt trimişi către doua laboratoare: Laboratorul de Maladii Transmisibile şi Laboratorul de Imunohematologie.

În situaţia în care sângele e „curat” şi declarat apt pentru a fi folosit în transfuzii, punga cu lichidul vital intră în circuitul de procesare. 

„Până în momentul în care vin rezultatele de la laboratoare, sângele este ţinut în carantină, într-un stoc separat care este numit sânge nevalidat. În momentul în care rezultatul la analize este bun, atunci componetele sanguine care se obţin din acei 450 de ml, pentru că se pot obţine până la trei componente sanguine, sunt validate şi distribuite la solicitarea spitalelor.

După procesarea şi validarea probelor, pungile sunt stocate la rece, în compartimentul Distribuţie şi sunt gata pentru a fi eliberate la cererea spitalelor.

Cantităţi insuficiente de sânge la Centrul de Transfuzie din Iaşi

Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi a scăzut drastic în contextul extinderii epidemiei de coronavirus din România. Specialiştii atrag atenţia că spitalele au, în continuare, nevoie de sânge.

„Nu avem stocuri de sânge. Numărul donatorilor este mic. Avem o medie de 35-40 de donatori pe zi, ceea ce este foarte puţin pentru nevoile Iaşului”, subliniază Lavinia Scriparu, directorul CRTS Iaşi.

La mijlocul lunii august, zeci de ieşeni s-au aşezat la coadă la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi, la o zi după ce primarul Mihai Chirica a anunţat noi facilităţi pentru donatorii de sânge, suplimentar faţă de beneficiile pe care statul le acordă în prezent.

„Se aprobă acordarea a şapte tichete de masă către donatorii de sânge din Municipiul Iaşi, pentru fiecare donare efectivă. Se aprobă acordarea de facilităţi băneşti către donatorii de plasmă din Municipiul Iaşi, pe perioada stării de alertă/urgenţă, în cuantum de 500 lei/donator”, se arată în hotărârea adoptată de plenul Consiliului Local (CL).

„A existat o creştere a numărului de donatori atunci. A fost o situaţie foarte bună. Am reuşit să asigurăm un stoc. În acest moment facem eforturi ca să împărţim acest număr scăzut de componente sanguine la toate spitalele care ne solicită”, a conchis Lavinia Scripcarul, directorul CRTS Iaşi.

Vă mai recomandăm şi:

Gafa Ministrului Culturii pe scena Galei Premiilor UNITER, taxată de actriţa Rodica Mandache: „Domnule ministru, când prezentaţi o doamnă...“ VIDEO

Motivul halucinant al unui pedofil care a violat un copil de 6 ani: „Nu am vrut să merg la alte femei, să îmi stric casa“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite