Ce folosesc ieşenii să se drogheze. Patru consumatori au murit în 2016 după doze letale de carbamazepină, un medicament pentru epilepsie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carbamazepina, o substanţă care se regăseşte în medicaţia recomandată bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului nervos, a omorât, în 2016, patru ieşeni care au folosit-o cu scopul de a se droga.

Patru ieşeni au murit anul trecut intoxicaţi cu doze letale de carbamazepina. Potrivit Autorităţii Naţionale Antidrog (ANA), victimele au folosit pastilele recomandate persoanelor cu afecţiuni ale sistemului nervos cu scopul de a se droga.

Carbamazepina este o substanţă activă indicată cel mai adesea bolnavilor diagnosticaţi cu epilepsie, convulsii, nevralgie de trigemen, nevralgie de glosofaringian, neuropatie diabetică, sindromul de sevraj alcoolic. Unii ieşeni o consumă în doze nerecomandate pentru a se bucura de stări euforice. Patru dintre ei au murit după ce au înghiţit mai multe pastile pe bază de carbamazepina. „La nivelul judeţului Iaşi, în anul 2016, IML Iaşi a înregistrat un număr de patru cazuri cu doze letale de carbamazepină“, se arată în răspunsul ANA.

Potrivit medicilor, carbamazepina poate fi achiziţionată din farmacii doar cu recomandare de la specialist, în baza unui diagnostic. „Substanţa activă carbamazepina se recomandă mai ales pentru tratamentul pacienţilor cu epilepsie. Este o substanţă care modifică psihicul, dar nu este cunoscută că ar provoca stări euforice în anumite cantităţi. În mod clar, fiind vorba de doze lentale, ceva nu este în regulă“, a arătat profesorul Călin Scripcaru, medic legist la IML Iaşi.

Cele mai frecvente substanţe folosite de ieşeni pentru a se droga sunt, potrivit ANA, canabisul, cocaina, ecstasy, heroina, dar şi anumite medicamente. În 2016, peste 490 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive. Aproape zilnic, doi pacienţi ajung în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” şi acuză ameţeli, disconfort abdominal, palpitaţii, fiind diagnosticaţi ulterior cu intoxicaţii determinate de substanţe psihoactive.

„Uneori, avem chiar mai mulţi pacienţi intoxicaţi cu astfel de substanţe, în aceeaşi gardă. După tratamentul din UPU, cei cu complicaţii şi cu o stare mai deosebită rămân internaţi în clinicile de specialitate, la medicină internă, cardiologie sau toxicologie. Cei care după tratamentul din UPU pot pleca la domiciliu primesc recomandarea să facă şi un consult de psihiatrie“, a subliniat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Conform statisticilor oficiale şi minorii ajung intoxicaţi la Pediatrie, după ce consumă substanţe psihoactive. În 2016, 120 de copii au ajuns la Urgenţe după ce au consumat droguri de risc sau mare risc, iar alţi 59 au ingerat medicamente psihotrope şi substanţe volatile.

Citeşte şi:

Ce efecte are „Miau-Miau“, stupefiant popular în România care imită cocaina şi ecstasy: „Oamenii din lumea bună îl inhalează şi revin la muncă tonici“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite