Ce efect au, în realitate, terapiile cu produse naturale sau neconvenţionale în tratarea cancerului. Medic specialist: „Nu am văzut niciun studiu valabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metodele neconvenţionale de tratare a cancerului coexistă cu terapiile indicate de medicina alopată încă din cele mai vechi timpuri. Medicii spun că tratamentele miraculoase care ameliorează, stopează sau vindecă oamenii de cancer au fost „vândute” bolnavilor încă de când a apărut maladia. Nimeni însă nu a arătat rezultate concrete, pe un eşantion valabil, conform cărora boala a fost ucisă din faşă cu diferite ceaiuri sau produse naturale.

Cancerul tinde să devină, pe plan mondial, principala cauză a deceselor. „Boala secolului XXI” este pe cale să înlocuiască actualul deţinător al primei poziţii din topul maladii care duc la moarte, şi anume bolile cardiovasculare. Potrivit medicilor, situaţia din România se înscrie în această tendinţă, mai ales din cauza faptului că pacienţii ajung la medic când cancerul este în stadiu avansat. „În societăţile dezvoltate, raportul cazurilor înregistrate este de 30% cancere avansate şi 65-70% cancere precoce. În România, raportul este invers: 60-65% cancere avansate, care ajung în spital abia atunci când pun probleme serioase, şi restul în stadii precoce”, a precizat prof. dr. Lucian Miron, şeful Secţiei de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO).

Potrivit specialistului, primele trei tipuri de cancer care fac cele mai multe victime în ţară, dar şi în judeţul Iaşi, la ambele sexe, sunt cel bronhopulmonar, cel de sân şi cancerul colo-rectal. Specialistul precizează însă că în întreaga sa carieră nu a întâlnit bolnavi a căror stare să se fi ameliorat după ce au urmat o anumită terapie tradiţională, cu atât mai puţin pacienţi care să se fi vindecat cu ajutorul unor produse.

„Am auzit despre apa sărăcită în deuteriu, însă nu îi cunosc efectele, nu am văzut un studiu pe un eşantion valabil care să demonstreze ştiinţific că ameliorează cancerul sau că vindecă pacienţii care suferă de această maladie cruntă. Cancerul este o patologie complexă, iar medicaţia care este indicată bolnavilor trece prin cercetări multiple. Se urmăreşte cum se comportă celula malignă care determină metastazarea, se determină precis felul în care molecula trebuie să acţioneze, unde anume şi cum. Moleculele ajung la pacienţi abia după ce parcurg trei faze de studiu, după ce fac proba obiectivă că ajung acolo unde trebuie şi că ajută bolnavul”, a mai arătat medicul.

Conform acestuia, în rândul femeilor cel mai întâlnit cancer este cel mamar, urmat de cancerul de col uterin şi de cel colo-rectal. Bărbaţii, pe de altă parte, sunt diagnosticaţi cel mai des cu cancer bronhopulmonar, cancer gastric şi cancer colo-rectal. Lucian Miron a mai subliniat că în istoria cancerului sunt consemnate dintotdeauna leacurile miraculoase care stimulează imunitatea şi protejează organismul, însă ele „sunt prezentate în termeni vagi, nu clar şi concis, cum o face, de exemplu, un prospect medical”. Potrivit profesorului, cancerul, respectiv terapiile convenţionale sau neconvenţionale, ar putea fi prevenit prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin evitarea fumatului şi prin consumarea unor alimente sănătoase. 

Citeşte şi

Cum poţi afla dacă ai moştenit o formă de cancer: singurul departament din România care identifică de timpuriu teribila boală ascunsă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite