Caz medical fără precedent în România. Medicii luptă să salveze un bebeluş născut fără oasele feţei, nas şi buze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pediatrii ieşeni încearcă să-i salveze viaţa unui bebeluş născut cu o malformaţie cranio-facială extre de rară. Copilul s-a născut fără ţesut osos şi fără ţesut moale la nivelul feţei. Cerul gurii îi era despicat şi astfel meningele şi conţinutul cerebral îi ajungeau în gură. Medicii au precizat că în literatura de specialitate sunt menţionate doar opt astfel de cazuri în toată lumea.

Un bebeluş de 28 de zile din Botoşani este primul pacient din ţară diagnosticat cu o malformaţie cranio-facială complexă şi meningocel herniat. Băieţelul s-a născut fără oasele feţei şi ale gurii, fără nas, buze, respectiv fără boltă palatină completă.

Din această cauză, meningele şi o parte din conţinului cerebral îi atârnau în gură. Copilul a fost născut la termen, la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani. Ulterior, micuţul a fost transferat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, acolo unde luni, 31 octombrie, a suferit prima intervenţie chirurgicală.

O echipă mixtă - formată din chirurg plastician pediatru, dr. Sidonia Susanu, neurochirurg, dr. Cezar Gheorghiţă, şi medic ORL, dr. Daniel Rusu - i-a reconstruit copilului ţesutul moale al bolţii palatine, astfel încât, după aproape o lună de la naştere, copilul învaţă să respire normal.

„În intervenţia de luni s-a repoziţionat creierul, s-a rezolvat defectul cranio-oral şi s-a închis cu părţi moi pentru că pacientului îi lipsesc oasele în zona respectivă. Acum, copilaşul este în stare generală bună. Învaţă să respire pentru că până la operaţie nu a respirat normal, întrucât din cauza malformaţiei cranio-faciale, o parte din conţinutul cerebral, respectiv foiţa care înveleşte creierul, erau prolabate (n.r. ajungeau) în gură. Din această cauză copilul se sufoca, nu putea înghiţi. Vorbim deci de o comunicare între craniu şi faţă. Copilul nu are buze, ţesus osos şi ţesut moale, adică nas, maxilar şi buze. În literatura de specialitate sunt întâlnite doar opt astfel de cazuri în toată lumea”, a explicat dr. Radu Terinte, medic chirurg, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Specialistul a nuanţat că prognosticul medicilor în acest caz este rezervat, dată fiind complexitatea malformaţiei cu care micuţul se confruntă. Dacă literatura de specialitate a consemnat până în prezent numai opt cazuri identice în toată lumea, aceleaşi texte medicale subliniază că numai doi bolnavi diagnosticaţi cu astfel de complicaţii au supravieţuit.

Intervenţii programate până la doi ani

Potrivit pediatrilor ieşeni, copilul din Botoşani va fi supus mai multor intervenţii chirurgicale, cu scopul de a-i reconstrui faţa. Următoarea intervenţie este programată după ce bebeluşul va împlini vârsta de trei luni, atunci când o echipă multidisciplinară îi vor reconstrui buzele şi partea osoasă a bolţii palatine.

La vârsta de doi ani, copilului îi va fi reconstruită partea osoasă a feţei. „Până la vârsta de doi ani, coastele se osifică. Atunci i se vor putea preleva fragmente de coaste cu care se vor reconstrui cerul gurii şi partea osoasă a feţei. Este un caz dramatic. Dacă nu se intervine corect, copilul nu are şanse de supravieţuire, fără aceste intervenţii copilul nu are şanse de supravieţuire”, a conchis dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Potrivit medicilor ieşeni, nici acum, după prima intervenţie, pacientul nu este hrănit normal, ci prin cateter. Specialiştii au subliniat că abia după ce îi va fi refăcută şi partea osoasă a bolţii palatine, copilul va putea fi hrănit normal.Pediatrii ieşeni au mai precizat că părinţii copilului au ştiut încă din timpul sarcinii că micuţul se va naşte cu o malformaţie cranio-facială complexă.

image

„Bebeluşul s-a născut la termen, sarcina a fost urmărită de specialist constant, mama şi-a făcut investigaţiile necesare la recomandarea medicului curant. La dosarul medical avem rezultatele investigaţiilor, avem ecografii, avem un RMN fetal care depistează astfel de anomalii”, a precizat dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru, purtător de cuvânt al spitalului ieşean.

Malformaţiile cranio-faciale sunt malformaţii congenitale ale feţei care se produc în timpul sarcinii, în perioada de dezvoltare embrionară. Acestea afectează în mod diferit structurile maxilo-faciale.

Citeşte şi:

Şansă unică pentru mai mulţi bolnavi cu malformaţii craniofaciale: pacienţii vor fi operaţi gratuit de o echipă mixtă de chirurgi româno-americani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite