Alimentele care te menţin energic şi plin de vitalitate în sezonul rece
0Toamna de obicei intrăm într-o stare de indispoziţie şi oboseală, specialiştii vorbind chiar de astenie. Alimentaţia poate veni în ajutorul persoanelor pentru a combate aceste neplăceri cauzate de schimbarea de sezoane.
Nutriţioniştii aduc în discuţie anumite alimente care conţin substanţe cheie pentru creşterea performanţelor: serotonină, dopamină sau norepinefrină, care ajută memoria, îmbunătăţesc somnul şi dispoziţia.
Printre strategiile enumerate pentru o trecere mai uşoară către sezonul rece se numără limitarea consumului de glucide rafinate care nu ţin de foame şi care duc la apariţia iritabilităţii şi senzaţiei de oboseală.
‘’Alimentele foarte bogate în zahăr, aşa cum sunt băuturile carbogazoase, sucurile de fructe sau dulceţurile, pot cauza o creştere rapidă, şi apoi o scădere, a nivelului glicemiei, fapt ce duce la apariţia iritabilităţii şi a senzaţiei de oboseală. Pentru a evita astfel de neplăceri, includeţi în alimentaţia dumneavoastră glucide de bună calitate, aşa cum sunt legumele, fructele, orezul brun sau integral. Glucidele de calitate stimulează eliberarea de serotonină, substanţa care ne ajută să fim mai calmi şi să luptăm, dacă este cazul, cu depresia’’, susţine nutriţionistul Adina Rusu.
Modificările bruşte de dispoziţie pot fi evitate cu ajutorul alimentelor bogate în fibre solubile, cum sunt seminţele de in, orzul, ovăzul, merele şi perele.
Indicată este includerea în alimentaţie a proteinelor care ne ajută la puterea de concentrare. Sunt recomandate proteinele de bună calitate, precum carnea slabă şi peştele, tofu, quinoa, ouăle şi produsele lactate nu foarte grase.
O altă soluţie ar fi creşterea aportului acizilor omega 3, care se găseşte în somon, macrou, sardine, seminţe de in, şi al vitaminei B, care alungă depresia.
‘’Consumaţi cereale integrale, linte, soia, broccoli şi germeni pentru a obţine folatul, iar pentru vitamina B12, sursele cele mai bogat rămân alimentele de origine animală, cu un conţinut redus de grăsimi – carne slabă, peşte, produse lactate, ouă’’, mai spune nutriţionistul.
Nutriţioniştii spun că odată cu venirea sezonului rece trebuie să se consume şi alimente bogate în vitamina D.
Vă mai recomandăm: