VIDEO Asfaltul a ajuns la poalele cetăţii Piatra Roşie. Până la şoseaua din munţi, drumul judeţean a rămas dezastruos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asfalt până la poalele Cetăţii dacice Piatra Roşie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Asfalt până la poalele Cetăţii dacice Piatra Roşie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turiştii care ajung în Munţii Orăştiei şi se îndreaptă cu maşinile spre Cetatea dacică Piatra Roşie au parte de o surpriză plăcută, după ce traversează sectorul de drum judeţean de pământ, extrem de degradat.

Ultimii trei kilometri ai drumului de pământ care urcă până la poalele Cetăţii dacice Piatra Roşie din Munţii Orăştiei au fost acoperiţi în întregime cu asfalt, de la intersecţia cu Drumul Judeţean 668 A Călan – Boşorod – Cioclovina, până sub cetate. Lucrările au început în această primăvară şi prevăd, pe lângă modernizarea carosabilului, şi construcţia unor podeţe. Pe unele porţiuni, drumul comunal spre Piatra Roşie urcă abrupt prin pădure, iar după ploi şi pe timpul iernii devenea adesea inaccesibil. Construcţia noii şosele, în valoare de 2,6 milioane de lei, a ajuns la final. În unele locuri drumarii mai au de turnat încă un strat de asfalt, iar pe un alt sector, în pantă, asfaltul prezintă deja crăpături şi va trebui refăcut.

În timp ce ultimii kilometri spre Piatra Roşie sunt modernizaţi, sectorul de drum judeţean dintre Boşorod şi intersecţia cu drumul comunal spre Piatra Roşie se prezintă într-o stare dezastruoasă. Pe Valea Luncaniului au rămas de reabilitat 7 – 8 kilometri de drum de pământ, plin de gropi, cu zone în care pârâul învolburat care îl mărgineşte a „muşcat” din terasament, punând în pericol traficul rutier. În aceeaşi stare se află şi sectorul de drum judeţean dintre Piatra Roşie şi Cioclovina, satul de munte celebru pentru peştera de la marginea sa.


Drumul Boşorod - Piatra Roşie.

piatra rosie

Cetatea dacică Piatra Roşie se află în Munţii Orăştiei, pe o culme de pe Valea Luncanilor, la circa 20 de kilometri de oraşul Călan. Potrivit unor istorici, aşezarea misterioasă a fost construită în vremea regelui Burebista şi a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol şi jumătate, fiind distrusă apoi de legiunile romane, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Piatra Roşie avea două incinte fortificate, ridicate în perioade diferite şi întinse pe o suprafaţă de 1,2 hectare. În Piatra Roşie au fost descoperite mai multe scuturi de fier antice, bogat împodobite cu reprezentări ale unor animale mitologice, precum şi un bust de bronz al zeiţei Bendis.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Şoseaua Hunedoara - Călan a intrat în şantier. În doi ani vom circula pe un drum judeţean cu totul modernizat

Starea singurului drum pentru maşini din Parcul Naţional Retezat e tot mai rea. Este închis de peste un an şi autorităţile nu se grăbesc să îl repare

Cea mai spectaculoasă şosea din Parâng a intrat în şantier. Drumul va urca la peste 1.500 de metri în staţiunea montană

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite