Cea mai spectaculoasă şosea din Parâng a intrat în şantier. Drumul va urca la peste 1.500 de metri în staţiunea montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început lucrările la şoseaua din Masivul Parâng. FOTOGRAFII: CJ Hunedoara.
Au început lucrările la şoseaua din Masivul Parâng. FOTOGRAFII: CJ Hunedoara.

Au început lucrările la drumul turistic din staţiunea montană Parâng, o investiţie estimată la peste 17 millioane de lei. Şoseaua este construită la peste 1.500 de metri altitudine.

Lucrările la cel mai spectaculos drum din Masivul Parâng au demarat. Drumul Judeţean 709 F va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane.

„Contractul de execuţie a fost semnat în urmă cu câteva săptămâni, iar constructorul, compania Strabag, şi-a făcut organizarea de şantier, a adus primele utilaje în munte şi a demarat lucrările. Drumul turistic va fi modernizat pe patru kilometri, iar costurile de execuţie se ridică la peste 17 milioane de lei. Fondurile destinate modernizării vin prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Durata de execuţie este de 27 de luni”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Proiectul prevede reabilitarea celor aproape patru kilometri de drum, care va fi lărgit cu rigole betonate. Vor fi realizate 23 de podeţe, gabioane, ziduri de sprijin şi parapeţi de siguranţă.

Construcţia şoselei din Masivul Parâng, care va urca până la cota 1.533 metri, a fost plănuită de cinci ani, iar în ianuarie 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a scos proiectul la licitaţie, investiţia fiind estimată la peste 17 milioane de lei. După ce una dintre societăţi a câştigat proiectul, oferind să construiască drumul cu 10.514.642 lei fără TVA, în 27 luni, mai multe firme au contestat modul în care s-au evaluat ofertele şi s-a desfăşurat licitaţia, iar proiectul a fost blocat. În luna mai, la finalul unui proces îndelungat, Tribunalul Hunedoara a respins acţiunile formulate de firmele reclamante.

drum parang foto cj hunedoara
drum parang foto cj hunedoara

Staţiunea Parâng se întinde în Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Masivul este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Klaus Iohannis, într-o poză neobişnuită în Parâng. Preşedintele s-a fotografiat cu cel mai pitoresc cioban din munţi

Soarta ultimei mari investiţii din Parâng: telescaunul cu staţie de pornire în curtea unui hotel, construit de primărie

Istoria telegondolei din Valea Jiului care duce spre nicăieri. Cum „au spart“ românii 10 milioane de euro degeaba

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite