Traumele cumplite din spatele marilor succese ale copiilor alpinişti. Cum a fost „desfiinţat” tatăl Dor Getei Popescu pentru modul în care şi-a tratat fiica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Popescu.
Ovidiu Popescu.

Mărturia unei alpiniste scoate la iveală amănunte înfiorătoare despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl celor mai celebre alpiniste din România, s-ar fi comportat cu fiica sa mai mare, din dorinţa de a o motiva pentru obţinerea marilor performanţe.

O scrisoare publicată pe mai multe forumuri dedicate pasionaţilor de expediţii montane în urmă cu mai bine de 5 ani, atribuită alpinistei Claudiei Szabo, dezvăluie detalii despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, se raporta la performanţele fiicelor sale. Dezvăluirile au ajuns în atenţia publicului larg, doar la cinci ani după apariţia lor, după accidentul din Retezat în care au murit alpiniştii Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani).

Durerile alpinistei

Crina Coco Popescu, fiica mai mare a alpinistului Ovidiu Popescu, ar fi suferit de pe urma comportamentului autoritar al tatălui său, dorinc să o vadă cucerind, în 2008, la doar 13 ani, cel mai înalt vulcan al lumii, Pico de Orizaba din Aconcagua, scria Claudia Szabo, în mesajul publicată de blogul de călătorii mirceaordean.blogspot.ro.

„Ovidiu avea cu el pe fata lui de 14 ani, deşi acest lucru era ilegal, pentru că minorii nu sunt acceptaţi în rezervaţie. Cum a reuşit performanţa? A folosit paşaportul unei românce pentru a doua oară, astfel încât românca respectivă avea două permise emise pe numele ei. Au intrat (el şi cu fata lui) în rezervaţie, dar nu s-au oprit la Confluencia, pentru că nu vroiau să treacă prin controlul medical, care ar fi văzut probabil că fata e minoră. Au dormit noaptea pe valea Horcones sub o piatră (aveau saci, nu ştiu dacă aveau şi cort), numai că în drum spre Plaza de Mulas au greşit cărarea astfel încât au trebuit să treacă răul de câteva ori. Fata era la ciclu şi a trecut prin apa rece de gheţar de multe ori, astfel încât că a răcit. Rău de tot. Au ajuns la Mulas şi aia mică de-abia se mai putea mişca şi îi spunea Cătălinei că <<mă doare şi când stau în picioare>>. Nici antibiotice nu putea să ia (era la 4300 metri). Nici la doctor nu se putea duce, nici cu elicopterul nu putea fi evacuată. Într-o noapte, băieţii din Arad care aveau cortul lângă cortul pe care îl împărţea cu tatăl ei, Ovidiu, l-au auzit pe Ovidiu cum o înjura pe fată şi îi spunea că trebuie să facă un efort mental să se vindece cu mintea. După care alte înjurături. N-au mai stat mult în tabără pentru că fata se simţea din ce în ce mai rău, aşa că au luat-o din nou pe jos (!) spre ieşirea din rezervaţie. Fata s-a dus la Santiago la doctor şi şi-a revenit. Problema cea mai acută care se pune în acest caz este aceea care priveşte dilema moralitate / imoralitate – adică noţiunile elementare care ţin de etica muntelui (...) despre aspecte care, într-un stat de drept, cum ar fi SUA, n-ar fi scăpat sub nici o formă organizaţiilor de protecţie a copilului şi s-ar fi lăsat cu procese de intenţie usturătoare”, a fost scrisoarea alpinistei Claudia Szabo, publicată în 2012, de blogul de călătorii mirceaordean.blogspot.ro.

Brutalizată verbal de tatăl dornic de performanţe
Mai multe acuzaţii i-au fost aduse de aceasta tatălui campioanelor în alpinism, una dintre ele fiind că ar fi brutalizat-o.

„Eram la caţărat în pereţii de la Peştera Muierii şi Ovidiu o antrena pe Coco într-unul dintre trasee. La un moment dat, aflată în faţa unei surplombe, fetiţa încearcă de 2-3 ori şi vrea să renunţe. Taică-său îi aplică vreo câteva înjurături cu vorbe din alea dulci de-ale lui, neaoşe şi reuşeşte s-o motiveze suficient de mult cât să treacă pasul dificil. Seara, la masă, mândru nevoie-mare, îi aminteşte de episodul din perete şi spune: <<Vezi, dacă nu-ţi ziceam eu ce trebuie să faci nu mai urcai. Să-ţi fie de învăţătură şi altă dată! Ţi-aduci aminte cînd eram la... şi tot aşa n-ai vrut să mergi şi eu te-am certat?>>. Iar fata răspunde: <<Eeee, da! M-ai certat! Cum să nu? Mi-aduc aminte şi acum perechea aia de mănuşi reci pe care mi-ai tras-o peste faţă! Mi-au dat lacrimile cât de tare m-au usturat obrajii!>>. A fost un moment de tăcere la masă. Toţi se uitau când la Coco, când la Ovidiu şi a trebuit să schimbăm vorba ca să nu se mai simtă Coco atât de prost sub privirile lui pline de reproş. De atunci, n-am mai auzit-o vorbind despre ce a simţit ea pe munte lângă <<antrenorul>> ei”, relata alpinista, potrivit autorului blogului mirceaordean.blogspot.ro.

Ovidiu Popescu nu a vorbit despre aceste acuzaţii, iar în prezent nu a putut fi contactat. Luni, el a fost externat din spitalul de la Hunedoara, la cerere, fiind rănit în urma avalanşei din Retezat.

Imaginile de la locul avalanşei. Cum au fost găsiţi copiii

Sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Karla G. (16 ani), Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat.

În urma avalanşei ceilalţi membri ai grupului au suferit răni uşoare. „Cei cinci răniţi, recuperaţi sâmbătă seara au fost predaţi echipelor medicale şi au fost transportaţi doi la Centrul de Primiri Urgenţe Haţeg şi trei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Hunedoara”, a precizat maiorul Claudiu Iacob. Internat la spitalul din Hunedoara a rămas, doar tatăl alpinistei Dor Geta Popescu.Acesta a fost externat luni, la cerere.

image

Vă recomandăm şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite