Dezvăluirile „Comisarului Cattani”: cum explică Berbeceanu publicarea scrisorii în care procurorii DIICOT sunt acuzaţi de ilegalităţi
0Un mesaj postat pe pagina de socializare cu numele „Respect, Traian Berbeceanu”, atribuit comisarului şef de la Crimă Organizată, care în prezent este arestat preventiv, dezvăluie motivele scrisorii făcute publice după reţinerea acestuia, în care mai mulţi procurori şi poliţişti sunt acuzaţi de ilegalităţi.
"În luna iulie a anului 2013, am sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române cu privire la mai multe nereguli care existau la nivelul conducerii DIICOT - Biroului Teritorial Alba, dar şi anumite fapte de natură penală comise atât de şeful structurii Alba a DIICOT, în strânsă colaborare cu ofiţerii de informaţii şi cu unul dintre ofiţerii BCCO Alba, Alin Muntean. Cu speranţă, am crezut că odată cu raportul meu, susţinut de probe, instituţiile abilitate vor cerceta cele semnalate de mine. Deşi faptele menţionate sunt extrem de grave, nimeni nu a încercat să afle adevărul. Tăcerea lor şi lipsa unei reacţii din partea instituţiilor abilitate, m-au făcut să înţeleg că singur nu am nicio şansă să opresc situaţia extrem de gravă pe care am descoperit-o.
Tocmai de aceea, am decis să informez, printr-o scrisoare, mai mulţi colegi de încredere, din ţară. Unul dintre aceştia a ales să o facă publică în momentul în care am fost reţinut de procurori. Nici astăzi nu ştiu cine este acel coleg, însă îi mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordă. Eu mi-aş fi dorit ca informaţiile pe care le cunoşteam să nu ajungă în acest fel publice, crezând până în ultimul moment că instituţiile vor lua atitudine împotriva celor semnalate de mine, pe cale oficială. În final, vreau să multumesc tuturor colegilor din ţară, oamenilor care sunt alături de mine şi nu în ultimul rând jurnaliştilor, care au prezentat obiectiv mârşăvia care mi-a fost înscenată. Vă promit tuturor că nu vă voi dezamăgi niciodată. Rămân acelaşi om al legii pe care l-aţi cunoscut", se transmite în mesajul atribuit comisarului şef Traian Berbeceanu.
Ce spune DIICOT despre "scrisoarea" comisarului
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis un comunicat, ca drept la replică faţă de acuzaţiile aduse în "scrisoarea" atribuită lui Berbeceanu,
"În conformitate cu prevederile legii subliniem obligaţia magistraţilor de a nu face comentarii sau de a-şi exprima puncte de vedere cu privire la o cauză aflată în curs de soluţionare. DIICOT are în atenţie situaţia generată ca urmare a cercetării penale a inculpatului BERBECEANU TRAIAN şi promovează continuarea colaborării inter-instituţionale cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR şi structurile teritoriale ale acesteia.
Cazul izolat reprezentat de cercetarea penală a inculpatului BERBECEANU TRAIAN într-un dosar penal al DIICOT nu a creat şi nu creează nici un fel de disfuncţii în buna cooperare inter-instituţională existentă între procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO, care continuă să-şi desfăşoare activitatea în echipe comune, conform competenţelor atribuite prin lege fiecăreia dintre aceste instituţii. Rezultatele obţinute în activitatea de combatere a criminalităţii organizate reprezintă practic atât rezultatele procurorilor DIICOT care efectuează, conform legii, urmărirea penală, cât şi ale ofiţerilor de poliţie judiciară care lucrează sub coordonarea directă a procurorilor DIICOT", a informat DIICOT.
În cursul serii de joi, Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care este pus sub învinuire pentru favorizarea infractorilor, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii, într-un dosar în care sunt învinuiţi mai mulţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş. Alături de Berbeceanu au mai fost arestaţi doi oameni de afaceri din judeţul Alba. Recursul declarat de inculpaţi este judecat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Traian Berbeceanu este învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale.
Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de soţii Biriescu. Aceştia se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat circa 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel.
A doua grupare aflată, susţin procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţin că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu. Aceasta după ce fusese prins făcând trafic de droguri.
De asemenea, baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost, susţin procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. Acesta l-ar fi anunţat pe unul dintre ei că va fi ridicat de DIICOT.
După ce Berbeceanu a fost pus sub învinuire, apropiaţii săi au dat publicităţii o scrisoare a acestuia, în care şeful de la Crimă Organizată îi prezenta pe cei care ar fi vrut îndepărtarea lui din fruntea structurii. Printre duşmanii lui Berbeceanu se numără, potrivit declaraţiilor acestora din scrisoare, procurori ai DIICOT, dar şi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara.
Soţia comisarului Traian Berbeceanu despre ziua arestării
Vă recomandăm şi:
VIDEO Traian Berbeceanu a fost reţinut. Ce mesaje îi transmit hunedorenii „justiţiarului” de la BCCO