O familie dezamăgită de Cetatea Devei a cerut primăriei banii înapoi pe bilete
0O familie din Oradea a solicitat, printr-o reclamaţie trimisă on-line administraţiei locale din Deva, rambursarea banilor pe care i-a plătit pentru a urca pe dealul cetăţii cu telecabina. Oamenii spun că au fost nemulţumiţi de starea monumentului istoric şi lispa serviciilor.
Primăria Deva a primit o reclamaţie inedită de la o familie de orădeni care a vizitat recent Cetatea Devei.
„Am sosit tocmai din Oradea pentru a vizita Cetatea Deva, pentru prima oară dupa 20 de ani. Am parcurs un drum de 380 km dus-întors. Am ajuns la baza cetăţii, am cerut două bilete doar pentru urcare, pentru că am dorit să ne întoarcem pe jos. Ni s-a spus că nu se poate, drumul fiind închis. Am luat bilete dus-întors. Când am ajuns sus cu telecabina, stupoare: puţin peste 100 de trepte, care nu duc nicăieri. Totul era un şantier, totul era închis. Nici măcar un restaurant sau o cofetărie. A fost o decepţie completă. Am plecat din Deva fără să vizităm practic nimic. În concluzie am dori să fiţi înţelegători şi să ne rambursaţi banii pe biletele la telecabină. Măcar atât să oferiţi turiştilor care nu au măcar posibilitatea să ştie că sus e totul închis, căci jos, la îmbarcare nu scrie numic”, a scris familia Rizea, în cererea adresată primăriei.
Din vară, turiştii vor avea mai puţine restricţii
Reprezentanţii administraţiei locale susţin că nu pot rambursa suma de 20 de lei pe biletele la telecabină, dar fac precizări legate de situaţia cetăţii.
„Turiştii care vin să viziteze Cetatea Devei sunt importanţi pentru noi şi ne bucurăm, că de la an la an, numărul lor este în continuă creştere. Mai este un pas până le vom putea oferi condiţii civilizate de vizitare. Pentru cei care nu au aflat, Cetatea Deva este în restaurare, este încă şantier, chiar dacă lucrările se apropie de final. Se lucrează la incintele II şi III. Din păcate, incinta I nu a fost fost cuprinsă în proiectul finanţat din fonduri europene. Şi din păcate, după anul 1989, Cetatea şi potenţialul său important nu au reprezentat o prioritate pentru cei aflaţi în fruntea administraţiei locale din Deva. Au fost începute unele lucrări, ulterior abandonate, a existat un proiect fantezist, cu şosea până în cetate, cu restaurant şi chiar hotel, total irealizabile. Dealul Cetăţii este rezervaţie naturală, cetatea este monument istoric”, a informat Primăria Deva.
Administraţia locală a mai informat că proiectul derulat în prezent pe fonduri europene va fi finalizat în această vară. „Printre priorităţile noastre pentru acest an se numără atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea incintei I. Sperăm ca în cel mult doi-trei ani să ne mândrim cu o Cetate care poate primi mii de turişti, care poate găzdui evenimente şi acţiuni menite să promoveze istoria şi tradiţiile acestor locuri, să ne facă mai cunoscuţi în lume”, a comunicat Primăria Deva.
Vă recomandăm şi:
FOTO Ce pot vedea turiştii care ajung în Cetatea Devei. Atracţiile oraşului, admirate de la înălţime
Mai multe locuri ale Cetăţii Devei nu pot fi vizitate în prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare nefinalizate, dar turiştii care urcă pe Dealul Cetăţii se pot bucura de priveliştea municipiului. Principalele atracţii turistice ale Devei sunt vizibile de pe meterezele monumentului istoric.
Restaurarea Cetăţii Devei, începută în primăvara anului 2013, printr-un proiect finanţat din fonduri europene, va întârzia aproape un an faţă de termenul stabilit iniţial. Turiştii sunt dezamăgiţi. Nu pot vizita încă monumentul istoric, în toată splendoarea lui.
Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.