Mănăstirea Prislop se extinde. O clădire cu două etaje este construită la intrarea în lăcaşul părintelui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea în ultimii ani. În complexul monahal unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca au fost construite mai multe clădiri, ultima dintre ele, aflată în şantier, va avea două etaje. Curtea a fost reamenajată, iar o parcare circa 200 de locuri a fost înfiinţată în vecinătatea mănăstirii.

Numărul tot mai mare de pelerini care ajung la mormântul părintelui Arsenie Boca a adus prosperitate Mănăstirii Prislop. În ultimii ani, în ansamblul ei, mănăstirea din Ţara Haţegului şi-a schimbat înfăţişarea. Au fost construite mai multe clădiri şi anexe pentru maicile de la Prislop, a fost amenajat un foişor unde au loc slujbe, pentru că biserica medievală este neîncăpătoare pentru mulţimea celor care vin aici, iar acoperişul monumentului a fost restaurat. A fost amenajată o parcare de peste 200 de locuri, care este plină în fiecare sfârşit de săptămână. Sunt pavate aleile din curtea mănăstirii şi sunt realizate amenajări arhitecturale, dar cea mai mare investiţie este construirea unei case de oaspeţi, cu două etaje, la intrarea în complexul monahal.

„Am dat autorizaţie pentru ridicarea acestei clădiri cu două etaje, pentru ca aici să fie cazaţi musafirii care ajung la mănăstire. De asemenea, administraţia locală a autorizat construirea încă unei biserici în curtea mănăstirii, aflată în stadiul de proiect”, a precizat primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia.

Pe banii mănăstirii

Primarul susţine că maicile de la Prislop nu au soclicitat primăriei fonduri pentru lucrările care au loc în incinta mănăstirii, aşa cum fac alte parohii, mai sărace. ”Mănăstirea nu a cerut ajutor financiar. Eu cred că are suficiente fonduri, venite din donaţiile de la credincioşi, nu doar pentru aceste lucrări, dar şi pentru a face acţiuni caritabile”, a mai spus primarul.

În apropiere de mănăstire, a fost alocat un teren unde au fost mutaţi comercianţii de suveniruri, care ocupau locuri pe marginea şoselei. Şi ultimii kilometri ai drumului spre Prislop vor fi restauraţi, potrivit autorităţilor judeţene.

image

Cea mai vizitată mănăstire din vestul ţării
La Mănăstirea Prislop ajung săptămânal cel puţin 20.000 de pelerini. Cei mai mulţi vin aici pentru a se rugaşi la mormântul părintelui Arsenie Boca. Duhovnicul născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus a slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist.

image

După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele fostul stareţ, ctitor şi duhovnic de la Prislop. Mănăstirea se află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg şi la 20 de kilometri de Hunedoara, aparţinând de satul Silvaşul de Sus (Haţeg).


Vă recomandăm şi:

FOTO Mănăstirea Prislop, între liniştea locului de veci al părintelui Arsenie Boca şi invazia pelerinilor

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de credincioşi din toate zonele ţării. În ultimii ani, numărul pelerinilor şi al turiştilor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca a crescut exponenţial, iar fenomenul a schimbat perspectiva din care este privit lăcaşul religios, a cărei imagine pare mult schimbată faţă de vremurile în care nu era atât de cunoscut.

Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop     

Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

FOTO VIDEO Mănăstirea Prislop în sărbătoare: au răbdat ploaia pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca       

În ciuda ploii şi a vremii posomorâte, mii de pelerini au venit în această dimineaţă la Prislop, pentru a sărbători 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca. Locul de veci al fostului stareţ al mănăstirii a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze             

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca

Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului   

Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite