FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa în imagini inedite: ruinele fostului oraş antic sunt ascunse sub nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vizitează în aceste zile ruinele fostului oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt întâmpinaţi într-o atmosferă de poveste, chiar dacă zăpezile au ascuns cea mare parte a monumentelor din sit.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa se dezvăluie turiştilor în privelişti inedite. Ruinele fostului oraş înfiinţat la poalele Retezatului de împăratul roman Traian, după războaiele daco-romane, au fost acoperite de nămeţi, iar vizitatorii care se plimbă printre ele se pot simţi ca în vremurile în care dacii şi romanii trăiau în aşezarea antică. În aceste zile, numărul celor care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa este redus, iar liniştea locurilor ocupate de monumente din piatră contribuie la atmosfera de poveste.

Fostul oraş din Antichitate datează de aproape două mii de ani, iar potrivit arheologilor, doar cinci la sută din suprafaţa sa a fost cercetată în detaliu.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aşezare ridicată într-un punct strategic, era străbătută de un drum imperial care venea de la Drobeta, iar în ruta sa intrau Tibiscum şi Sarmizegetusa, Apulum, Potaissa (Turda), Napoca (Cluj) şi Porolissum (Moigrad), cel mai nordic punct al provinciei. În Antichitate, până la 30.000 de oameni locuiau aici.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iarna

Declinul Sarmizegetusei romane a avut loc la mijlocul secolului al treilea. Pe fondul atacurilor şi al lipsei soluţiilor de a apăra Dacia, împăratul Aurelian a hotărât retragerea peste Dunăre a armatei şi funcţionarilor, care au fost urmaţi şi de proprietarii de pământ şi de sclavi. Oraşul a continuat să supravieţuiască cu o populaţie împuţinată şi modestă, care trăia în palatele părăsite şi care, în caz de atac, se adăpostea în vechiul amfiteatru.

image
image
image

Viaţa oraşului a încetat probabil odată cu năvălirea hunilor şi a popoarelor aduse de aceştia, iar de-alungul timpului, localnicii au folosit pietrele care compuneau vechile clădiri ale Ulpiei Traiana Sarmizegetusa ca materiale de construcţii pentru locuinţe, ziduri şi drumuri.


Vă recomandăm şi:

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

La începutul anilor 1990, ruinele aşezărilor antice din Hunedoara au devenit locuri ideale pentru vânătorii de comori din Occident. Un ziar american publica povestea unuia dintre americanii care au plătit sume importante pentru a participa la o expediţie cu un grup de detectorişti, în fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Megaconstrucţiile strămoşilor noştri. Cum au fost ridicate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, podul peste Dunăre şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, oraşul daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi podul de peste un kilometru ridicat în vremea împăratului Traian peste Dunăre se numără printre cele mai importante monumente ale Antichităţii, din ţara noastră.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa în imagini rare din anii interbelici. Cum arăta fostul oraş antic, scos la iveală de arheologi

O serie de fotografii rare prezintă Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul mare oraş întemeiat de romani în Dacia. Ilustraţiile au fost realizate de Josef Horvath, un celebru artist fotograf din Ţara Haţegului, omul care i-a însoţit pe arheologi în campaniile de săpături din anii interbelici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite