FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre schelele din jurul Cetăţii Devei au fost îndepărtate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O parte dintre schelele din jurul Cetăţii Devei au fost îndepărtate. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei, în valoare de aproape 40 de milioane de lei, a fost întârziat în faza de execuţie, din cauza vremii neprielnice din iarna şi primăvara acestui an, spun reprezentanţii Primăriei Deva. Aceştia au anunţat prelungirea termenului de finalizare până în luna decembrie a acestui an. Iniţial, el a fost stabilit pentru luna mai 2014.

„Ameninţaţi” de caniculă şi vipere
Cetatea aflată în restaurare a început să se arate în splendoarea ei, treptat, după ce mai multe dintre schelele care îi acopereau zidurile au fost îndepărtate. Numărul turiştilor a crescut în ultimele săptămâni. Se amestecă printre muncitori şi ar putea părea că le distrag atenţia, dat fiind ritmul lent al înaintării lucrărilor. „Oricând se putea lucra şi mai bine”, spune primarul Devei, Petru Mărginean, referitor la situaţia şantierului de pe cetate, pentru care vremea nu a fost singurul impediment la cursul lucrărilor.

„Muncim cam 8 – 10 ore pe zi, însă de la orele amiezii căldura devine insuportabilă, astfel încât ritmul în care oamenii lucrează scade. În plus, unii dintre noi îşi fac treaba, alţii, de la alte firme, pur şi simplu trag chiulul”, spune un muncitor de la una dintre cele trei firme implicate în proiect.

„Iniţial, am crezut că vom avea o sarcină uşoară, că vom termina de zidit şi de rostuit până în luna septembrie, dar cetatea este imensă, la fel şi volumul bolovanilor şi zidurilor din care este alcătuită”, este explicaţia oferită de alt muncitor de pe şantierul cetăţii.

Un alt angajat afirmă, la rândul lui, că un aspect demn de luat în seamă e reprezentat de viperele, care în această perioadă îşi fac simţită prezenţa pe cetate. „Un coleg de-al meu a strivit una, din întâmplare. Însă putea, la fel de bine, să fie muşcat de ea”, a spus un alt zidar.

Vor fonduri UE pentru refacerea Incintei 1
Proiectul de reabilitare a zonei cetăţii are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei.

Municipalitatea este beneficiarul lucrărilor de restaurare a monumentului istoric. Autorităţile estimează că, după ce monumentul va reintra în circuitul turistic, numărul vizitatorilor care ajung pe cetate va creşte semnificativ. 

„Prioritatea zero pentru noi este să continuăm reabilitarea cetăţii printr-un nou proiect care să beneficieze de finanţare de la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea incintei unu, pentru că în actualul proiect depus de fosta administraţie locală nu a fost inclusă reabilitarea acestei incinte”, a precizat primarul Petru Mărginean.

Cetatea Devei, august 2014

În prezent, turiştii care vor să viziteze Cetatea Devei pot urca la monumentul istoric doar cu telecabina. Preţul unei călătorii dus-întors este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Deva, cetatea intrată în reabilitare. August 2014


Vă recomandăm şi:

FOTO Ciudăţeniile unei cetăţi din secolul al XIV-lea: fortul medieval Mălăieşti a fost înălţat, electrificat şi zugrăvit

Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite