FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Geoagiu Băi, în urmă cu aproape jumătate de secol.
Staţiunea Geoagiu Băi, în urmă cu aproape jumătate de secol.

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

În ultima jumătate de secol, aspectul oraşelor, staţiunilor şi locurilor de vizitat din judeţul Hunedoara s-a schimbat radical.

Chiar dacă unele dintre locurile de agrement au dispărut, iar în alte cazuri zonele şi-au pierdut din potenţialul turistic, judeţul Hunedoara excelează din punct de vedere al locurilor în care străinii îşi pot petrece timpul liber.

La fel se întâmpla şi în anii 1960 – 1970, perioadă din care datează o serie de ilustrate rare, care prezintă cele mai frumoase locuri din Hunedoara.

Cărţile poştale, vechi de circa jumătate de secol, sunt puse în vânzare pe diverse pagini de Internet. Pe verso, în multe dintre ele este scrisă povestea vizitelor făcute în Hunedoara de turiştii care au achiziţionat ilustraţiile, la vremea respectivă.

„Scumpii, mei nepoţi, vă trimit această vedere din frumoasa staţiune Geoagiu Băi. Vă sărut cu drag, a voastră mătuşă”, era mesajul alăturat uneia dintre ilustratele trimise de una dintre vizitatoarele staţiunilor Hunedoarei, din anii 1960.

„Dragă Gigele, primeşti această vedere din oraşul Hunedoara, de la a ta surioară, care îţi doreşte mult succes la învăţătură, sănătate şi mult noroc. Cu drag, Felicia”, scria o altă turistă din Hunedoara, în 1970.

„Din frumosul oraş Haţeg, unde îmi petrec vacanţa, vă transmit un călduros la mulţi ani”, semna un alt turist o ilustrată trimisă din Ţara Haţegului, în anii 1960.

Cărţile poştale nu au mai fost la modă în ultimii ani, însă interesul pentru ele nu a dispărut complet, cel puţin în ce îi priveşte pe colecţionari. Drept dovadă stau nenumăratele oferte de pe Internet.

Ilustratele rare din Hunedoara anilor 1960 – 1970 ajung să valoreze până la câteva sute de lei, în oferta colecţionarilor.


Vă recomandăm şi:

Carte poştală misterioasă semnată de Maniu: primarul Hunedoarei a ajuns în posesia ilustratei vechi din anul 1927

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a intrat întâmplător în posesia unei vederi trimise de faimosul om politic unei femei căreia i se adresează, cu „Dragă Luminiţa“.

FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?

Castelul Corvinilor şi cetatea medievală a Devei au fost monumentele cele mai des înfăţişate în primele ilustrate trimise de călătorii care ajungeau în cele două orăşele. Cele mai vechi cărţi poştale, în serie, din Hunedoara şi din Deva datează de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

O gravură veche de aproape 200 de ani care înfăţişează Castelul Corvinilor a rămas una dintre puţinele mărturii asupra imaginii celui mai important monument din Hunedoara, la începutul secolului al nouăsprezecelea. Tabloul a fost reprodus în ilustraţii care sunt scoase la vânzare pe Internet.

O carte poştală de poveste: cum era descris ţinutul Hunedoarei în anii 1950

O mică Sinaie. Astfel erau descrise Valea Govâjdiei şi satele din împrejurimile Hunedoarei în anii 1950. O mărturie rămasă peste ani poate fi găsită în rândurile aşternute pe o carte poştală trimisă în 1955, de la Govăjdia, de doi turişti care s-au aventurat în ţinutul Hunedoarei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite