Video FOTO Cea mai misterioasă pădure din România. Ce pericole ascunde pădurea din ţinutul comorilor antice
0O pădure de fagi seculari, cu trunchiuri înalte de zeci de metri înconjoară ruinele vechilor temple ale Sarmizegetusei Regia. Locul păstrează o mulţime de secrete.
Un loc impresionant se dezvăluie turiştilor care vizitează Sarmizegetusa Regia. Cetatea antică din Munţii Orăştiei este înconjurată de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea în care o vizitează. Sute de copaci au crescut în locurile fostelor aşezări civile ale capitalei dacilor şi înconjoară zidurile acesteia.
În ultimii ani, în timpul unor furtuni, trunchiurile mai multor fagi seculari au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Pădurea din jurul Sarmizegetusei Regia
Pădurea de fagi seculari a Sarmizegetusei Regia pe care turiştii o traversează pentru a ajunge în locurile vechilor temple este una dintre marile atracţii turistice din zonă. A fost în ultimii ani şi locul unor şantiere arheologice, iar secretele ei încă nu au fost aflate.
Aproape 100 dintre fagii din pădure sunt însă bătrâni şi bolnavi şi pun în pericol integritatea monumentelor antice, afirmau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care au propus extragerea lor înainte ca trunchiurile să se prăbuşească în urma altor furtuni.
Ultimii kilometri ai şoselei spre Sarmizegetusa Regia
Un peisaj forestier la fel de spectaculos oferă şi ultimii kilometri ai şoselei spre Sarmizegetusa Regia.
Vă recomandă să citiţi şi:
Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.
Cele mai preţioase comori arheologice descoperite în cetatea dacică Piatra Roşie din Munţii Orăştiei sunt o serie de scuturi antice, bogat împodobite cu reprezentări ale unor animale mitologice. Unele dintre aceste piese au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, iar statul român a făcut eforturi mari pentru a le recupera.
Aşezarea de la Feţele Albe este considerată unul dintre cele mai misterioase locuri din Munţii Orăştiei, tărâmul vechilor cetăţi dacice. Oamenii povestesc despre ielele care ar fi trăit în templele de la Feţele Albe şi despre pădurea bântuită care înconjoară şi ascunde ruinele. În fiecare vară, în preajma sărbătorii de Sânziene (24 iunie), la monumentele de la Feţele Albe sunt organizate excursii sau meditaţii.