FOTO Cum arătau târgurile Hunedoarei la începutul secolului al XIX-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul vechi al municipiului Hunedoara pare un tărâm pustiu la sfârşit de săptămână, faţă de cum se înfăţişa călătorilor în urmă cu un secol: animat de negustori, ţărani şi orăşeni.

În zona unde se află în prezent parcul din faţa catedralei, la începutul secolului trecut sute de târgoveţi îşi căutau locul, pentru a le oferi orăşenilor mărfurile lor.

Negustori evrei, ţărani veniţi cu roadele pământului şi cu animale, din satele din împrejurimile Hunedoarei, sau ţigani meşteşugari, cu toţii se înghesuiau pe malurile Cernei, la cel mai mare târg care funcţiona în zonă. Căruţele cu coviltir încărcate cu mărfuri ţineau locul tarabelor şi locurilor de adăpost, iar cei care nu aveau căruţe îşi aşterneau produsle pe pământ, în faţa clienţilor, iar în zilele senine se fereau de soare ascunzându-se sub umbrele.

image

Târgurile - eveniment
Forfota creată de târgoveţi e reprezentată de imaginile surprinse de fotograful maghiar Schoch Fryges, care a venit în ţinutul Hunedoarei pentru a fotografia lucrările la construcţia unor linii de cale ferată.

Schoch Fryges a ajuns şi în Haţeg, la târgul din centrul oraşului, aproape la fel de mare ca al Hunedoarei. Locul invadat în anii 1900 de târgoveţii şi ţăranii din satele Ţării Haţegului a devenit centrul civic şi comercial al oraşului. Nimic din infăţişarea lui actuală nu mai aminteşte de oamenii îmbrăcaţi în straie albe, pentru care târgul era un adevărat eveniment.

În municipiul Deva, atmosfera centrului istoric şi-a păstrat din autenticitatea începutului secolului trecut, chiar dacă locul căruţelor cu coviltir a fost luat de maşinile înghesuite în parcările aglomerate ale Pieţei Unirii.

Vă recomandăm şi:

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite