Familia unui militar dispărut în al doilea război mondial îl caută după 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Grecu, în 1941.
Nicolae Grecu, în 1941.

Peste 70 de ani au trecut de la dispariţia, pe front, a hunedoreanului Nicolae Grecu. Fostul militar plecase la luptă în Odessa iar de atunci familia sa nu a mai aflat nimic despre el. Apropiaţii urmaşilor săi i-au făcut publică povestea, pe Internet, în încercarea de a afla informaţii care pot duce la găsirea lui.

Câteva scrisori, cărţi poştale, fotografii şi documente militare au rămas ca amintiri familiei lui Nicolae Grecu, un fost militar dispărut în urmă cu 72 de ani, pe unul dintre fronturile celui de-al doilea război mondial.

Nicolae Grecu nu s-a mai întors dintr-una din misiunile de luptă la care a participat în Odessa. Se întâmpla în 1942, iar familia tânărului de 24 de ani la acea vreme nu a mai aflat de atunci nicio veste despre el. A fost declarat mort, aşa cum prevede legea, însă nu se cunosc împrejurările decesului său şi dacă într-adevăr acesta şi-ar fi pierdut viaţa pe front.

Recent, nepoata fostului militar a descoperit documentele care i-au aparţinut acestuia, din anii 1941 şi 1942. „Am apelat la autorităţi şi la Arhivele militare, în speranţa că vom afla mai multe informaţii despre el. În cazul în care încă ar trăi, bunicul meu ar avea 95 de ani”, spune Georgeta, nepoata fostului militar. Apropiaţii urmaşilor militarului hunedorean au publicat pe Internet fotografiile acestuia şi corespondenţa sa.

„Domnul Grecu Nicolae a plecat pe front şi nu s-a mai întors acasă. Familia nu ştie nimic despre el, iar oficial nu se ştie dacă este în viaţă sau nu. Pe lângă demersurile instituţionale, am solicitat acceptul moştenitorilor de a publica aceste documente astfel încât să sporim şansele de a afla ceva despre persoana pe care o căutăm. Orice informaţie este binevenită”, au transmis iniţiatorii acţiunii de căutare a hunedoreanului dat dispărut de peste 70 de ani.


Vă recomandăm şi:

VIDEO O crimă ascunsă sub paravanul Revoluţiei din 1989. Povestea morţii misterioase a sergentului Călin Morariu     În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, militarul Călin Morariu a fost găsit mort, după ce fusese înecat într-unul din şanţurile de scurgere ale fabricii Plafar din Orăştie. Tânărul de 24 de ani a fost singura victimă înregistrată în Orăştie în timpul evenimentelor din decembrie 1989, însă împrejurările morţii sale au fost trecute sub tăcere.

FOTO Drumul spre Blidaru, cetatea militară a dacilor din munţii Orăştiei    Vechea cetate dacică Blidaru nu mai foloseşte de mult scopului în care a fost construită în urmă cu 2.000 de ani. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele - monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO – sunt o destinaţie pentru turiştii pasionaţi de excursii pe munte, dar şi pentru cei care practică yoga şi alte astfel de activităţi. 

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza      Azi se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite