Cum au renăscut, pe „muntele sfânt al dacilor”, 70 de hectare de păduri distruse complet FOTO
0Peste 70 de hectare de pădure au fost devastate de furia naturii, incendii şi insecte în masivul Godeanu. Cu timpul, pădurea a fost regenerată.
La un deceniu de când peste 70 de hectare de pădure au fost distruse de furtuni şi de incendii în Masivul Godeanu, o pădure tânără se întinde treptat ăeste fosta zonă calamitată, potrivit silvicultorilor.
GALERIE FOTO CU NOUA PĂDURE DIN MUNŢII GODEANU
„Muntele sacru al dacilor, Godeanu, a renăscut după intemperiile de acum 10-15 ani, şi anume doborâturi şi rupturi de vânt, atacuri de insecte, culminând cu incendiul de pădure din anul 2012.
Noua pădure instalată a prins contur, suprafaţa cu puiet de răşinoase plantată fiind de peste 70 de hectare”, informează Ocolul Silvic Orăştie, care a publicat imagini din masiv.
Foto: Ocolul SIlvic Orăştie
Potrivit silvicultorilor, în 30 iunie 2005, 11.000 de metri cubi de lemn au fost doborâţi în masivul Godeanu, de furia naturii, suprafeţele afectate fiind de 18.1 hectare de pădure.
Au urmat atacuri de insecte şi alte doborâturi de vânt. Între anii 2010 şi 2012, ca urmare a infestării cu gândacul de scoarţă al molidului Ips Typogrphus, din aceeaşi zonă s-a extras un volum total de 274 metri cubi de masă lemnoasă.
În 27 august 2012 un incendiu a avut ca urmări distrugerea a 55 de hectare de vegetaţie de mici dimensiuni, pădurile şi plantaţiile cu vârstă sub 20 de ani şi arderea coronamentului la pădurea de 145 de ani, pe 15.3 hectare. În ultimii patru ani în munţii Godeanu au fost plantaţi circa 400.000 de puieţi de molid, brad şi larice pe o suprafaţă totală de peste 70 de hectare.
Foto: Ocolul SIlvic Orăştie
Vârful Godeanu (1656 metri) se află la circa o oră de urcat din Sarmizegetusa Regia şi este considerat de unii istorici muntele sfânt al dacilor şi locul unde strămoşii noştri aduceau sacrificii lui Zamolxis. Muntele a fost înconjurat de cea mai mare concentrare de aşezări civile militare şi religioase reperate şi cercetate din toată Dacia, iar la poalele sale se află cele mai multe sanctuare din toată Dacia. De asemenea, este singurul vârf vizibil de pe culmile tuturor cetăţilor dacice din zonă.
Foto: Ocolul SIlvic Orăştie
Vă recomandăm să citiţi şi:
Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat
Enigmele templelor din Sarmizegetusa Regia. Altare de rugăciune şi sacrificii sau hambare uriaşe?
VIDEO Micia, oraşul antic plin de enigme, aflat în atenţia UNESCO, dar lăsat de izbelişte de români