Ce s-a ales de centrele de promovare turistică construite pe fonduri de la UE: clădirile pustii care oferă atracţii ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de centre de informare şi promovare turistică au fost construite în ultimii ani în judeţul Hunedoara, pe fonduri de la Uniunea Europeană. Unele s-au dovedit inutile.

Circa 30 de centre de informare şi promovare turistică au fost înfiinţate în ultimii trei ani în judeţul Hunedoara, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiţiile au fost finanţate în cea mai mare parte din fonduri externe, administraţiile locale fiind beneficiarele proiectelor şi ale noilor construcţii, cu condiţia să angajeze oameni pentru a le oferi informaţii utile turiştilor.

Noile clădiri turistice din localităţi ca Hunedoara, Deva, Petroşani, Haţeg, Romos, Boz, Buceş, Balşa şi altele au costat, fiecare, în jur de 500.000 de lei. Cei care le trec pragul sunt întâmpinaţi cu pliante şi primesc informaţii despre ce pot face în timpul vizitei. Unele centre nu au avut aproape niciun client în ultimii ani. Au stat mai mult închise. În alte locuri, angajaţii le-au decorat făcându-le cât mai primitoare ori le-au transformat în mini-muzee locale. Între timp, aproape fiecare centru naţional sau local de informare şi promovare turistică şi-a înfiinţat propria pagină de internet, în care sunt prezentate atracţiile turistice ale localităţii.

Atracţii turistice ciudate
Unele au făcut exces de zel în numărarea acestora. Spre exemplu, Centrul naţional de informare turistică din Hunedoara propune ca obiectiv turistic clădirea primăriei. „Primăria municipiului Hunedoara, situată în Centrul Vechi al urbei, a fost ridicată între anii 1935-1937. Cele 48 de camere ale Palatului administrativ al oraşului Hunedoara au fost folosite de mai multe instituţii publice. La subsolul clădirii a funcţionat arestul Comisariatului de Poliţie Hunedoara, iar Comisariatul, Judecătoria Hunedoara şi Pretura Plăşii au închiriat cele 24 de încăperi de la parter, în timp ce sediul şi birourile Primăriei Hunedoara se aflau la etaj. Palatul administrativ, realizat în stil neoromânesc, are forma literei H şi reprezintă o bijuterie arhitectonică a acelor vremuri”, se arată pe pagina de internet a CNITP Hunedoara.

Pârtia de schi de pe dealul satului
Infocentrul din satul Romos propune între atracţiile sale o pârtie de schi privată, puţin cunoscută şi folosită, dar şi o distilerie de rachiu. „Pârtia de schi se află în cătunul Frăsinei, cu acces şi dinspre Romoşel, pe drum de macadam. Iniţiativă privată. Pârtie dotată cu schi-lift şi iluminare nocturnă. Cabana de la baza pârtiei poate găzdui până la 15 persoane”, informează centrul din Romos. Distileria de rachiu se află în satul Romos. „Pot fi cunoscute tehnicile tradiţionale de fabricare a rachiului din fructe (prune sau mere). Vizitatorilor le sunt oferite şi sesiuni de degustare”, arată site-ul infoturism-romos.ro. Şanţul Turcului, aflat în pădurea de la marginea satului, a fost inclus printre atracţiile turistice.

Centrul turistic din Ghelari propune vizitatorilor excursii la grotele naturale din satul Alun şi arealele naturale cu afin, zmeur din satele Bunila şi Vadu Dobrii. Pe listă se află şi Grota fetelor. „Grota are o legendă locală care povesteşte despre obiceiul fetelor de a bea apă din această grotă ca să-şi poata întâlni viitorul soţ. Grota este vizitabilă şi are în interior un izvor”, informează infocentrul din Ghelari. La Gurasada, Zilele comunei, desfăşurate la sfârşitul lunii iulie, au intrat în oferta turistică, iar centrul din Lăpugiu de Jos îi invită pe străini la o excursie în codrii seculari de la Bătrâna, comuna cu 100 de locuitori.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite