Aproape 400 de obiecte valoroase din aur şi argint au fost expuse la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a inaugurat astăzi expoziţia dedicată celor mai valoroase obiecte antice din aur şi argint din colecţiile muzeului. Printre cele aproape 400 de piese expuse au fost fibule, colane, brăţări şi inele din aur, dar şi celebrele plăcuţe din foiţe de aur descoperite la Germisara.

Cele mai valoroase obiecte antice din colecţiile muzeului devean pot fi văzute, începând de marţi, de cei care vizitează Palatul Magna Curia din Deva. Astăzi a avut loc vernisajul expoziţiei „Obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva”, care va putea fi vizitată pe tot parcursul anului.

Turiştii care ajung la muzeu pot vedea aproape 400 de exponate din aur şi argint, printre care se numără pnouă fibule, trei colane, patru brăţări şi şase inele plurispiralice dacice din argint, plăcuţele din foiţe de aur descoperite la Germisara şi aplica  în care este reprezentată Gorgona Medus, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„De aproape cinci luni, o echipă formată din istorici, restauratori, arheologi, arhitecţi, conservatori şi reprezentanţi ai MCDR a lucrat la organizarea acestei expoziţii, care prezintă cele mai valoroase comori ale muzeului. Expoziţia cuprinde o serie de obiecte, 385 la număr, care se eşalonează pe o perioadă foarte lungă de timp, din epoca bronzului şi până în evul mediu”, a declarat arheologul Iosif Vasile Ferencz.

image

Peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint cântăresc în total piesele expuse la muzeul din Deva. Unele dintre exponate au o vechime de aproape 3000 de ani.

image

Expoziţia poate fi văzută de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, preţul unui bilet fiind de 10 lei pentru adulţi şi doi lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

image

Vă recomandăm şi:

Satul crucilor de piatră care spun poveştile eroilor din războaiele trecute            Sătenii din Cerişor au păstrat un obicei vechi de secole. Aproape fiecare gospodărie a satului de munte din Ţinutul Pădurenilor dezvăluie, prin crucea de piatră din faţa ei, povestea unui erou care a luptat pe fronturile războaielor din trecut, pentru a-şi apăra patria.

Un ulcior antic a fost descoperit de un sătean care îşi ara pământul lângă ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa        Un sătean din comuna Râu de Mori a descoperit un ulcior antic, în timp ce îşi ara pământul. Bărbatul a anunţat autorităţile, iar reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au ridicat obiectul.

Un vas din ceramică fină descoperit pe şantierul autostrăzii va fi expus la Deva. Obiectul are o vechime de 3.500 de ani     Exponatul lunii martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este un vas din ceramică fină, decorat, despre care arheologii susţin că are o vechime de 3.500 de ani. Piesa a fost descoperită pe şantierul autostrăzii Deva – Orăştie, şi a fost restaurată.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

VIDEO Un sac cu rămăşiţe umane a fost descoperit în zona Parcului Cetate. Osemintele erau aruncate într-o groapă          Un sac de plastic în care au fost depozitate oase vechi, provenite de la mai multe persoane, a fost descoperit în această dimineaţă în zona Parcului municipal Cetate din Deva, în vecinătatea Palatului Magna Curia.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite