Anul 2014: negru pentru politicieni, bun pentru investiţii. Evenimentele anului, petrecute în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 a fost fost dificil pentru cei mai importanţi politicieni din judeţul Hunedoara. În 2014 şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a fost reţinut pentru fapte de corupţie, iar rivalul său, deputatul Mircia Muntean, a ajuns într-o postură penibilă, în seara zilei în care l-a însoţit pe premierul Victor Ponta, aflat în campanie electorală în judeţul Hunedoara.

Ianuarie 2014

Anul 2014 a fost deschis de un eveniment care a stârnit controverse: Victor Ponta a petrecut sărbătorile în judeţul Hunedoara, iar în ultima zi a anului trecut a ajuns în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, închisă publicului pe timp de iarnă. Premierul a fost lăsat să viziteze monumentul istoric, deşi în aceeaşi zi alţi turişti s-au plâns că accesul în le-a fost interzis, pe motiv că situl se află în conservare.

“În ciuda tuturor comentariilor apărute în presă şi în mediul  virtual, vizita premierului Victor Ponta nu a fost una turistică. Este adevărat că prin regulamentul de vizitare accesul turiştilor este restricţionat pe perioada de iarnă, din mai multe motive, dar nu încape în discuţie accesul unei persoane angrenate direct în gestionarea unei situaţii pe care alte guvernări au lăsat-o de izbelişte zeci de ani”, explica Vladimir Brilinski, administratorul monumentului UNESCO.

victor ponta sarmizegetusa

La început de an, spre nemulţumirea organizaţiilor ecologiste, European Goldifields, achiziţionată în 2011 de corporaţia canadiană Eldorado Gold, a demarat explorarea perimetrului minier la marginea Devei. Locul ales pentru primele foraje este o pădure, situată în apropierea ultimelor case de pe strada Aurel Vlaicu, dar şi a unei vechi exploatări miniere. Compania a făcut foraje, în căutarea zăcămintelor de minereuri polimetalice, însă potrivit reprezentanţilor European Goldfield, rezltatele nu au fost satisfăcătoare. În trecut, Deva a fost un oraş minier. Leonida Căzănaru, fost cercetător, cu o experienţă de patru decenii în minerit, susţine că în împrejurimile Devei fostele zăcăminte ascund, nu doar minereuri complexe (plumb, zinc, cupru), dar şi uraniu.

image

La sfârşitul lunii ianuarie, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Soluţia instanţei nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al aceleaşi instanţe. Monica Iacob Ridzi, deputat în Valea Jiului, a fost trimisă în judecată în 2011 alături de alte 11 persoane. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, în vremea în care era ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal unor firme private mai multe contracte de prestări servicii, în valoare de circa 650.000 de euro.

Februarie 2014

În seara zile de 18 februarie, un pod lung de 100 de metri peste râul Strei s-a prăbuşit în mai puţin de un minut, după ce un pilon de susţinere a cedat. Autorităţile judeţene, în administrarea cărora se afla construcţia din Bretea Strei, nu au găsit explicaţii pentru împrejurările acestuia, fiind luate în calcul vechimea de 40 de ani a podului şi cutremurile din zona Haţegului. 

HUNEDOARA Podul peste râul Strei s-a prăbuşit

Martie 2014

Primăvara a dat startul unui proiect de 26 de milioane de lei pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din Hunedoara. Compania SC Apaprod SA care administrează reţelele de apă şi canalizare din Hunedoara şi Deva a semnat contractul de execuţie a lucrărilor. Proiectul prevede extinderea reţelei de distribuţie a apei, pe o lungime de aproape 5.000 de metri, principalii beneficiari fiind hunedorenii care locuiesc în Hăşdat.

În martie, poliţistul devean Traian Berbeceanu şi-a luat revanşa faţă de foştii săi anchetatori. Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală în cazul procurorului Ioan Mureşan, cel care l-a pus sub învinuire pe fostul şef de la BCCO Alba, Traian Berbeceanu pentru favorizarea unor grupări infracţionale. Anchetatorii au stabilit că procurorul i-ar fi înscenat comiterea mai multor infracţiuni. În dosar mai sunt cercetaţi şi doi dintre subordonaţii lui Ioan Mureşan, ofiţerul BCCO Alin Muntean şi procurorul Nicolaie Cean. Cei trei ar fi complotat pentru înlăturarea lui Berbeceanu de la conducerea BCCO Alba, folosindu-se în acţiunile lor de mărturiile unor interlopi.

În 20 martie, un muncitor a murit, iar colegul său a fost transportat în stare gravă la spital, după ce o stivă de profile metalice s-a prăbuşit peste trupurile celor doi. Accidentul de muncă s-a petrecut în laminorul combinatului siderurgic din Hunedoara.

Aprilie 2014

La începutul lunii aprilie, retailerul Dedeman a demarat construcţia hipermarketului din municipiul Deva. Acesta a fost construit pe un teren de peste 30.000 de metri pătraţi, iar magaziul se întinde pe o suprafaţă de peste 12.000 de metri pătraţi, potrivit proiectantului.

Tot în aprilie au început, în forţă lucrările la tronsonul de autostradă Ilia – Deva. Satul hunedorean Bacea de lângă Ilia a devenit „kilometrul zero” al viitoarei autostrăzi, iar fostele clădiri ale C.A.P.-ului din localitate sunt folosite ca sediu administrativ pentru angajaţii companiilor implicate în derularea proiectului. Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului Deva – Ilia (22,1 kilometri), care face parte din autostrada Deva – Lugoj, a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR.

Şoseaua Deva – Oradea (DN 76) a intrat şi ea în reabilitare. Lucrările de modernizare a şoselei Deva – Oradea au început pe tronsonul Şoimuş – Brad, fiind realizate de compania Selina.

Cinci oameni au murit, însă, în decurusul a două zile, ucişi în două accidente rutiere. Primul s-a petrecut în Petroşani: uun şofer în vârstă de 21 de ani a ucis un bărbat şi o femeie, lovindu-i în plin cu autoturismul, în timp ce aceştia traversau strada pe o o trecere pietonală. Al doilea, în apropiere de Hunedoara, pe şoseaua Deva - Călan: trei oameni au murit după ce maşina cu care circulau a lovit un copac.

image

Şirul tragediilor a continuat în Hunedoara. Cosmin Bărbuţi a fost reţinut şi apoi arestat preventiv pentru uciderea a doi tineri din Vulcan, Robert Otescu şi Claudiu Blaj. I-a înjunghiat pe cei doi în timpul unei altercaţii petrecute în faţa unui bar din localitate.

Mai 2014

Începutul lunii a adus veşti bune. Al treilea lot al autostrăzii Lugoj – Deva a intrat în construcţie. Lucrările la tronsonul rutier al A1 au început în comuna Dobra din judeţul Hunedoara, unde viitoarea autostradă A1 se va intersecta cu DN 68A Deva – Timişoara. Contractul de proiectare şi de execuţie al tronsonului de autostradă care se va întinde între Ilia şi Coşeviţa pe 21,2 kilometri a fost atribuit asocierii de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, iar costul investiţiei este de 580 de milioane de lei, fără TVA.

autostrada deva lugoj

În mai, trei copii din satul hunedorean Ocolişu Mic, de la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, au dat peste o comoară de galbeni, cu 140 de monede Koson, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor. Tezaurul dacic a fost găsit într-o sticlă de plastic, ascunsă într-o vizuină de vulpe.

La sfârşitul lunii mai a demarat proiectul de ecologizare a 20 de hectare din ruinele industriale ale vechiului combinat din Hunedoara. Investiţia în valoare de peste zece milioane de euro beneficiază de o finanţare cu fonduri de la Uniunea Europeană. Terenul combinatului va fi transformat într-un parc de afaceri, cu 49 de parcele care vor fi concesionate investitorilor.

Iunie 2014

Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul preotului Ioan Poenar, acuzat de evaziune fiscală. Ioan Poenar a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare totală de peste 22 de milioane de lei. Preotul care a candidat în 2012, fără succes, la alegerile parlamentare, a fost între timp arestat preventiv într-un alt dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală din tranzacţii cu produse petroliere. În aceeaşi lună, Tribunalul Mureş a dispus eliberarea condiţionată a tânărului Lucian Hoară (21 de ani), condamnat pentru o crimă pe care a comis-o în vara anului 2008, asupra unei eleve de 15 ani. Lucian Hoară a stat mai puţin de şase ani în închisoare.

Iulie 2014

Lucrările la au fost strămutate.

autostrada

În luna iulie, turiştii au avut accesul interzis în două zone din Parcul Naţional Retezat, unde s-au aflat cadavrele a peste 400 de oi. O turmă a fost atacată de un urs, iar o alta a fost lovită de trăznet. Leşurile celor peste 400 de mioare moarte, lăsate pe munte, au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar trasele din zonă au fost închise pentru că siguranţa turiştilor era pusă în pericol.

În aceeaşi lună a început construcţia ştrandului din Huendoara.Aproape două milioane de euro vor fi investiţi în noul ştrand, cea mai mare parte a fondurilor urmând să fie achitată de la bugetul local.

August 2014

Proiectul pasajului subteran din centrul Devei a fost abandonat. Administraţia locală din Deva a obţinut o finanţare de circa şapte milioane de euro de la UE pentru reabilitarea zonei Opera, extinderea parcului I.C. Brătianu şi construirea unui pasaj subteran de 270 de metri pe Bulevardul Decebal, însă a fost nevoită să suspende proiectul aflat în faza de atribuire prin licitaţie publică. Fondurile vor fi redistribuite spre alte proiecte de infrastructură urbană, anunţau reprezentanţii primăriei: reamaneajarea Pieţei Arras, construirea unei piste de biciclişti pe Calea Zarandului, amenajarea parcului din zona autogării Devei, reabilitarea Bulevardului Decebal pe tronsonul dintre străzile Avram Iancu şi Ion Creangă şi reabilitarea Bulevardului Iuliu Maniu.

piata arras foto denial guta

Septembrie 2014

În 14 septembrie, trupul Dalianei Rădoi, o elevă de 14 ani, dată dispărută în Retezat, a fost descoperit de pescari, în apele Lacului Gura Apei. Daliana Rădoi, aflată în grija unui centru de plasament din Lupeni, a dispărut în 20 august, din tabăra organizată de un preot în Poiana Pelegii, din Parcul Naţional Retezat. Fata care provenea dintr-un centru de plasament din Lupeni fusese văzută pentru ultima dată, în zona lacului Gura Apei. Preotul Cristian Olariu, cel care conducea tabăra, susţine că fata a plecat fără ca vreun membru al grupului de 25 de copii şi însoţitorii lor să ştie despre intenţiile ei.

La sfârşitul lunii septembrie, Alin Simota, afaceristul din Valea Jiului cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală şi comandarea unor acte de violenţă, a fost trimis din nou în arest preventiv. De aproximativ două luni, Alin Simota se afla în arest la domiciliu, după ce timp de un an, el a stat în arest preventiv, anchetat într-un dosar de crimă organizată. Alin Simota a fost trimis în judecată, alături de alţi 13 inculpaţi, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susţineau că la cererea acestuia au fost executate acte de violenţă şi răpiri asupra unor oameni de afaceri, fotbalişti şi oameni cu funcţii politice.

Octombrie 2014

Boala limbii albastre a provocat închiderea Rezervaţiei de Zimbri Slivuţ, de la marginea oraşului Haţeg. În octombrie şi noiembrie, din cei 13 zimbri care erau îngrijiţi în aria protejată, şapte au murit. Cele mai multe dintre decese au fost cauzate de boala limbii albastre.

Aflat în campanie electorală, în 30 octombrie, premierul Victor Ponta a vizitat combinatul siderurgic din Hunedoara şi Termocentrala Mintia. Le-a promis hunedorenilor că municipiul va avea o legătură rutieră directă cu autostrada Deva – Sibiu, nodul rutier urmând a fi construit prin fonduri asigurate de statul român.

victor ponta

Seara de 30 octombrie va rămâne "seara ruşinii" pentru deputatul Mircia Muntean, fost primar al Devei, timp de 16 ani. După ce l-a însoţit pe Victor Ponta în vizita pe care premierul a făcut-o în judeţ, Mircia Muntean a fost implicat într-un accident rutier. Aflat în maşina sa, deputatul PSD  a provocat un accident rutier, pe Calea Zarandului din Deva, în apropiere de blocul în care locuieşte. Mai multe maşini au fost avariate, iar Mircia Muntean a fost rănit. A plecat apoi de la locul accidentului, fiind găsit, după ce s-a ascuns în tufişurile din curtea unui localnic. Nu a recunoscut că se afla la volan.

image

Noiembrie 2014

Judeţul Hunedoara a rămas „roşu” pe harta politicii şi în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, însă diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis a fost de mai puţin de 2.000 de voturi în favoarea candidatului partidelor de stânga.

Pelerinaj impresionant la mormântul părintelui Arsenie Boca, din mănăstirea Prislop, în 28 noiembrie. Peste 15.000 de oameni au participatla slujbele religioase închinate duhovnicului.

Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO

Staţiunea Parâng din Valea Jiului a fost dotată cu un telescaun nou, în care au fost investiţi circa 20 de milioane de lei. Proiectul noului telescaun datează din 2008, iar în 30 noiembrie instalaţia modernă a fost inaugurată. Cea mai mare parte a fondurilor necesare achiziţiei şi construcţiei telescaunului au fost alocate de Primăria Petroşani, care s-a împrumutat pentru a asigura finalizarea proiectului.

image

Decembrie 2014

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, totodată cel mai influent personaj politic din judeţ, a fost ridicat  de procurorii anti-corupţie, chiar în timpul unei şedinţe în instituţie. Alături de el a fost adus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint. Cei doi au fost trimişi în arest la domiciliu, fiind acuzaţi de o serie de infracţiuni grave, comise în perioada 2011 – 2014. În dosarul penal, în care este vizat Mircea Moloţ, este anchetată atribuirea ilegală a unor contracte de lucrări publice, finanţate din fonduri europene şi de statul român, în care beneficiar a fost CJ Hunedoara. Ulterior, procurorii au extins cercetările, iar noile infracţiuni pentru care a fost anchetat preşedintele CJ Hunedoara se referă la folosirea influenţei politice, a acestuia pentru a-şi sprijini ilegal firmele apropiaţilor săi, inclusiv a ginerelui său Roberto Venter. Ancheta DNA vizează infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri, pentru care este cercetat Mircea Moloţ, şi luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri, puse în sarcina lui Tiberiu Balint.

Traian Berbeceanu, trimis în judecată

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în decembrie, începerea judecăţii în dosarul în care poliţistul devean Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba a fost anchetat pentru infracţiuni de corupţie, după ce iniţial Tribunalul Bucureşti a dispus retrimiterea dosarului la DIICOT. În 21 octombrie 2013, Traian Berbeceanu fusese reţinut de procurorii DIICOT şi pus sub acuzare într-un dosar în care fusese cercetat pentru favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii. Anchetatorii săi au fost acuzaţi, la rândul lor, că au fabricat probele care îl incriminează pe Berbeceanu.

image

Tot în decembrie, cel mai vechi dosar al traficanţilor de comori furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei a fost finalizat după nouă ani de la începerea procesului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa finală pentru cei 11 hunedoreni, care au fost acuzaţi de furtul şi traficarea în afara ţării a mai multor tezaure de bijuterii şi piese de valoare sustrase în perioada 1997 – 2005 din zona fostelor cetăţi dacice. Iniţial, pagubele produse de căutătorii de comori au fost estimate la peste 6,5 milioane de euro, însă instanţa a stabilit ca ei să plătească statului român despăgubiri de mai puţin de două milioane de euro. De asemenea, a redus pedepsele primite de aceştia la instanţa de fond, Tribunalul Hunedoara, şi la apelul judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.

image

Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul în care un alt hunedorean, Adrian Stoicoi, a fost acuzat de trafic de obiecte din patrimoniul naţional, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, şi spălare de bani. Instanţa l-a condamnat la opt ani de închisoare pe Adrian Stoicoi pentru patru infracţiuni de furt calificat. De asemenea, el va trebui să plătească daune de aproape 2,6 milioane de euro.


Vă recomandăm şi:

De ce a fost lăsat Victor Ponta să intre în Sarmizegetusa Regia. Şeful sitului a dat explicaţii despre vizita premierului

European Goldfields forează după zăcăminte de minereuri complexe în Deva. Ce ascund vechile exploatări

FOTO VIDEO Podul de 40 de ani s-a prăbuşit într-un minut. Cutremurele au fost cauze posibile ale dezastrului

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite