Agonia mineritului, tratată la Spa: parc acvatic ridicat pe ruinele minei Uricani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uricani, unul dintre cele mai sărace şi izolate oraşe din judeţul Hunedoara, va avea parc acvatic, potrivit unui proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara. Baza de agrement ar urma să fie construită în următorii ani, în perioada în care ultimii ortaci de la mina Uricani vor ieşi definitiv din subteran.

Mina din Uricani a fost inclusă în programul guvernamental de închidere a exploatărilor miniere neviabile din Valea Jiului, alături de cele din Petria şi Paroşeni. Până în 2017, lacătul va fi pus definitiv pe mina oraşului de 10.000 de locuitori, considerat cel mai izolat din Valea Jiului. Totuşi, în Uricani vor avea loc investiţii, potrivit autorităţilor locale. În următorii ani, va fi construit un parc acvatic. Consiliul Judeţean Hunedoara va asigura finanţarea proiectului, iar administraţia locală va pune la dispoziţie terenul.

Viitorul aqua-parc ”Bucura” va avea bazine de înot, tobogane de apă, piscine, bazine pentru copii, plajă, o zonă terapeutică, terenuri de sport, săli de fitness, de masaj şi saune. Proiectul prevede şi construcţia unei microhidrocentrale, care să producă energie electrică necesară funcţionării bazei de agrement.

O investiţie similară va demara şi în Vulcan, municipiul din Valea Jiului afectat, de asemenea, de declinul industriei extractive. În Vulcan, viitorul parc acvatic va fi construit în urma asocierii dintre CJ Hunedoara şi administraţia locală, iar autorităţile speră ca investiţia să poată fi susţinută prin accesarea de fonduri structurale.

Primul parc acvatic din judeţul Hunedoara a fost construit în Deva, din fonduri de la bugetul local, iar administraţia locală din Hunedoara susţine din fonduri proprii construirea unui ştrand imens, în care vor fi investiţi aproape două milioane de euro.


Vă recomandăm şi:

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică        

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei       

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite