Temperaturile ridicate continuă să facă victime în rândul gălăţenilor
0Canicula continuă să înroşească numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. Medicii de pe Ambulanţă au fost solicitaţi să intervină în 220 de cazuri. Cele mai afectate sunt în continuare persoanele vârstnice care nu au ţinut cont de indicaţiile doctorilor şi au ieşit pe străzi la orele de vârf.
„În ultimele 24 de ore, numărul nostru de intervenţii a fost foarte mare, am avut 220 de cazuri. 43 de cazuri au avut legătură cu valul de caniculă şi am avut şase persoane căzute în stradă, opt lipotimii, două cazuri de infarct miocardic, două persoane au suferit accidente vasculare. Sunt cazurile tipice pentru această perioadă, de aceea rugăm gălăţenii să fie atenţi la recomandările date pentru perioada de caniculă pentru că de fiecare dată valul de căldură îşi ia tributul”, a declarat doctorul Mihai Polinschi, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Galaţi.
Medicii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul a peste doi litri de apă pe zi, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
De asemenea, trebuie să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Evitaţi consumul de alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.