Studenţii au discutat priorităţile pentru noul an universitar cu Ministrul Mihnea Costoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorii de azi îşi amintesc de studenţie

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, din care face parte şi Liga Studenţilor din Galaţi, a participat marţi, 23 septembrie, la o întâlnire cu Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu pentru a discuta priorităţile studenţilor şi problemele actuale ale sistemului de Învăţământ Superior din România.

Printre temele de discutie abordate de studenti si Minister s-au numarat respectarea dreptului studentilor la reducerea de 50% la transportul in comun in toate centrele universitare din tara, cresterea burselor sociale pentru a acoperi cheltuielile minime de cazare si masa pentru studentii proveniti din familii care nu-si permit sa ii intretina, adoptarea unei metodologii nationale care sa faca eficiente centrele de consiliere si orientare in cariera din universitati, adoptarea unui mecanism care sa nu permita universitatilor abuzuri privind recunoasterea studiilor postliceale ca studii universitare sau participarea studentilor in procesul de alegere a conducerii universitatilor.

In urma unei analize a ANOSR care urmeaza sa fie lansata in urmatoarele zile, studentii au semnalat faptul ca exista centre universitare unde, din cauza subventiei mici de la stat pentru transport, studentii nu mai primesc reducerea lunara de 50% la abonamentele de calatorie. Cea mai mare problema sesizata a fost la Iasi, unde studentii de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” primesc reducerea doar o data la cateva luni, iar la Universitatea de Medicina si Farmacie s-a ajuns la situatia in care reducerea se acorda doar studentilor cu medii mari. Ministrul a declarat ca o crestere a subventiei de transport se afla printre prioritatile sale legate de Legea Bugetului pe 2015 si va solicita o suplinire a subventiei chiar la urmatoarea rectificare bugetara din acest an.

In ceea ce priveste cresterea alocatiei catre bursele sociale, studentii au atras atentia asupra valorii mici a burselor sociale din universitati – care sunt in medie de 230 de lei pe luna, in ciuda prevederilor legale care specifica faptul ca aceste burse ar trebui sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa calculate de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior la 575 de lei. Referitor la acest subiect, Ministerul si-a asumat depunerea de eforturi pentru gasirea unui mecanism de crestere a acestor burse, eforturi care ar trebui sa se concretizeze pana la finalul lunii octombrie.

Un studiu al ANOSR a aratat faptul ca centrele de consiliere si orientare in cariera din universitatile romanesti sunt departe de a fi functionale si utilizate de studenti din cauza numarului mic de angajati – in medie un angajat la peste 8000 de studenti. Studentii au propus in urma cu cateva luni, dupa consultari la care au participat si centrele din tara, o metodologie care sa reglementeze modul de functionare a acestor centre astfel incat sa poata ajuta studentii sa se apropie mai mult de nevoile si asteptarile pietei muncii. De asemenea, ANOSR a propus in repetate randuri de-a lungul timpului masuri care sa permita studentilor ca pe langa mobilitatile internationale de care beneficiaza, sa poata beneficia si de mobilitati interne care sa le permita studiul pe o anumita perioada de timp la o facultate similara din tara. Astfel, Ministerul si-a asumat adoptarea, in cursul lunii viitoare, a unei metodologii care sa eficientizeze activitatea centrelor si a uneia care sa reglementeze mobilitatile studentesti si sa permita organizarea de mobilitati interne.

Un aspect care a ramas fara vreun consens intre studenti si Minister a fost legat de introducerea unui mecanism care sa controleze modul in care studiile postliceale sunt recunoscute de universitati pentru elevii postlicealelor care ulterior iau examenul de bacalaureat. ANOSR a propus demararea de proceduri pentru realizarea unui mecanism prin care sa se reglementeze modul de corelare a creditelor ECVET (obtinuite la postliceale) cu cele ECTS (obtinute la studiile universitare), pentru a evita situatiile in care universitatile vor face abuzuri in ceea ce priveste recunoasterea, dat fiind faptul ca decizia recunoasterii studiilor sta in mainile senatelor universitare. Ministerul nu a raspuns pozitiv acestei cereri, considerand ca instrumentele legale actuale sunt suficiente pentru a identifica si controla aceste abuzuri, in ciuda faptului ca studentii si-au aratat ingrijorarea fata de responsabilitatea cu care unele universitati vor trata acest proces de recunoastere.

De asemenea, Ministrul a promis ca bugetul alocat educatiei va fi mai mare in anul 2015, in acord cu discutiile anterioare purtate intre studenti si Minister in urma protestului studentilor din toamna trecuta, asumandu-si totodata ca metodologia de finantare a universitatilor, propusa de CNFIS inca din prima parte a anului, va fi adoptata pana la finele lunii octombrie.

Ministrul si-a reafirmat sustinerea si demararea de eforturi pentru revenirea participarii studentilor la alegerea rectorului in procent de 25% si a informat studentii despre intentia de a introduce o linie de finantare pentru a sprijini activitatile organizatiilor studentesti.

”Studentii sunt cea mai importanta componenta a comunitatii academice, sunt cei pentru care procesul educational exista si cei care vor asigura dezvoltarea viitoare a Romaniei, motiv pentru care este crucial ca Ministerul Educatiei sa le asculte vocea si sa faca eforturi pentru a avea un sistem educational care sa se ridice la nivel asteptarilor si nevoilor lor. Ne dorim ca in anul universitar care urmeaza sa inceapa sa vedem eforturi din partea Ministerului pentru rezolvarea problemelor pe care le semnalam si speram ca promisiunile facute de domnul Ministru sa fie respectate in termenele asumate. In caz contrar, cel mai probabil vom avea din nou o toamna in care vom apela la toate mecanismele pe care le avem la dispozitie pentru a ne face cererile auzite”, spune Cristi Popescu, presedintele ANOSR.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite