Seceta a lăsat Dunărea fără apă. Fluviul mai are doar 60% din debitul normal pentru această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Dunării face dragaje ale şenalului navigabil în mai multe puncte ale fluviului pentru a putea menţine în siguranţă circulaţia navelor.  Principalul punct critic este în acest moment la confluenţa Dunării cu Prutul.

Scăderea dramatică a debitului Dunării dă bătăi de cap autorităţilor, transportatorilor navali şi operatorilor portuari. Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a luat noi măsuri de asigurare a adâncimilor minime pe sectorul maritim, ca urmare a scăderii semnificative a cotelor şi debitului Dunării. Conform unui nou aviz către navigatori, care a intrat în vigoare miercuri, pe 23 august, au început lucrările de dragare în punctul critic Galaţi, între kilometri 153 şi 155, cu draga „Dunărea Maritimă”.

AFDJ avertizează că pe durata lucrărilor de dragare, navele şi convoaiele care tranzitează zonă sunt obligate să respecte regulamentul de navigaţie, să reducă viteza de marş, să nu creeze valuri, să folosească semnalele acustice şi luminoase pe timpul nopţii sau în caz de ceaţă. Totodată, navele şi convoaiele aflate în tranzit pe Dunărea Maritimă sunt obligate să aştepte confirmare de pe draga care face lucrări că a eliberat şenalul navigabil.

„Sunt lucrări de dragaj de întreţinere care intră în atribuţiile noastre. Acţionăm în permanenţă în punctele critice pentru a asigura adâncimile minime recomandate pe sectorul maritim”, a declarat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Draga „Dunărea Maritimă” va opera câteva zile între kilometrii 153 şi 155, iar apoi se va muta în punctul critic Prut amonte, între kilometrii 73 şi 74, unde, de regulă, apar probleme pe timp de secetă.

„La Prut amonte este adevăratul punct critic din această zonă şi acţionăm acolo pentru a asigura adâncimea necesară navigaţiei”, a mai spus directorul AFDJ, Dorian Dumitru.

Nivelul Dunării la Galaţi atinge, în acest moment, 123 centimetri, în permanentă faţă de zilele precedente. Cota este cu 80 de centimetri mai mică decât ar fi normal în această perioadă.

„Dacă debitul Dunării la intrarea în ţară ar fi la nivelul mediei multianuale de 4.300 metri cubi pe secundă, ar trebui să avem la Galaţi un nivel de circa 200 de centimetri. Astăzi, debitul Dunării este de doar 3.300 metri cubi pe secundă”, a explicat Dorian Dumitru.

Din cauza nivelului scăzut al fluviului, în dreptul oraşului Galaţi a ieşit de sub apă o insulă care s-a mărit permanent. Acum are peste 200 de metri lungime şi aproape 50 lăţime şi a devenit un adevărat obiectiv turistic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite