Pesta porcină africană a ajuns şi în municipiul Galaţi. Focar de boală confirmat în cartierul Barboşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Acesta este al 17-lea nou focar de pestă porcină africană confirmat în judeţul Galaţi în ultimele două luni şi al patrulea din ultimele 7 zile. În total, în iulie şi august, au fost ucişi preventiv, în judeţul Galaţi, aproape 2.000 de porci aflaţi în zona focarelor de PPA.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat marţi, 13 august, un plan de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a apariţiei unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din marginea sudică a municipiului Galaţi (cartier Barboşi).

S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această gospodărie (4 porci adulţi, 10 tineret) şi s-au instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecţie, cuprinzând localităţile Galaţi, Smârdan, Şendreni, Şerbeştii Vechi, Traian, IC Brătianu (judeţul Tulcea), Vădeni şi Baldovineşti (judeţul Brăila), precum şi Fondurile de vânătoare 1 Şendreni, 44 Tuluceşti şi 43 Galaţi.

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Acesta este al 17-lea focar nou confirmat în ultimele două luni în judeţul Galaţi. Precedentul fusese confirmat pe 12 august la Vlădeşti. Tot pe 12 august  s-a aprobat şi un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane la mistreţi, ca urmare a confirmării prezenţei virusului la un mistreţ vânat pe Fondul de Vânătoare nr. 19 Ţepu, aflat în administrarea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS).

Conform documentului, toţi mistreţii din această zona vor fi eliminaţi prin metodele pândă şi dibuire. Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi, dat fiind că în precedentele situaţii de acest fel numărul de animale ucise a fost insignifiant. De altfel, nu puţini sunt primarii din judeţ care spun că AJVPS nu acţionează cum trebuie şi că ezitările lor, probabil din dorinţa de a salva fondul cinegetic, nu fac altceva decât să contribuie la răspândirea pestei porcine africane.

Acuzaţii asemănătoare la adresa vânătorilor au apărut şi în judeţele Brăila şi Vaslui, unde pesta se extinde, de asemenea, cu mare repeziciune.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite