Instrument de mare precizie pentru chirurgia craniană, inovaţia unei studente din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Dana Dochiu FOTO Valentin Trufaşu
Claudia Dana Dochiu FOTO Valentin Trufaşu

Claudia Dana Dochiu, studentă la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a modificat o imprimantă 3D pentru a funcţiona ca un instrument chirurgical de precizie pentru cutia craniană. Pe lista inovaţiilor ei se numără şi algoritmul care permite efectuarea în timp real a operaţiilor chirurgicale la distanţă.

Claudia Dana Dochiu (23 de ani), studentă în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos”, a creat recent un instrument ce poate fi folosit în chirurgia craniană prin modificarea unei imprimante 3D. Instrumentul permite efectuarea unor incizii de mare precizie în cutia craniană, ce le vor permite apoi medicilor să deruleze operaţiile stabilite pe creier cu o intervenţie minimală asupra craniului.

”Mi-a venit ideea după ce am văzut alţi roboţi care fac tot soiul de operaţii. M-am gândit atunci că putem crea un astfel de robot prin modificarea unei imprimante 3D pentru că are o precizie foarte mare şi o rigiditate bună, ţinând cont că va acţiona pe cutia craniană”, îşi descrie inovaţia tânăra pasionată de inginerie.

Practic, este scos dispozitivul din imprimanta 3D care permite printarea a diverse materiale şi înlocuit cu un mecanism prin care sunt efectuate incizii de mare precizie în cutia craniană (găurire sau tăiere), a explicat pentru „Adevărul“ Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, coordonator al Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, din care face parte şi Claudia.

Telemedicină în timp real

O altă importantă inovaţie a studentei de la Galaţi este eliminarea delay-ului (întârzierii) în telemedicină. Dacă operaţiile sunt efectuate de medici aflaţi la sute sau chiar mii de kilometri distanţă, va exista întotdeauna o întârziere în comunicare.

Prin algoritmul creat de Claudia, un robot va confirma instantaneu orice comandă dată de medic, permiţându-i acestuia să treacă imediat la următorul pas. 

Simularea în mediul virtual a algoritmului de teleoperare la distanţă

”Marele dezavantaj al temedicinii este întârzierea de câteva secunde sau mai mult dintre momentul în care se vorbeşte şi cel în care este primită informaţia în cealaltă parte. Algoritmul creat de mine programează robotul să confirme instantaneu operaţiunea care i-a fost dată. Practic, robotul este programat de medic pas cu pas, iar după fiecare pas i se confirmă  vizual că acesta a fost executat. În acest fel sunt eliminate întârzierile, ce fac aproape imposibile în unele cazuri teleoperaţiile”, explică studenta. 

Creaţia sa a fost testată în mediul virtual de programare a roboţilor, iar rezultatele vorbesc de la sine. Robotul a fost programat şi nu au existat niciun fel de probleme în parcurgerea paşilor operaţiei, chiar şi când vorbim de o distanţă de mii de kilometri.

Casca care transplantează păr

Tânăra a creat şi un dispozitiv asemănător unei căşti ce permite desprinderea cu tot cu rădăcină a firelor de păr dintr-o zonă a capului şi replantarea lor imediată într-o altă zonă a capului.”Robotul, cu ajutorul vederii artificiale, preia părul cu tot cu ţesut din zona occipitală a capului şi îl replantează în zona parietală”, explică studenta. 

instrument implant par FOTO Florin Marin Bogdan 2

FOTO Florin Marin Bogdan

Florin Marin Bogdan consideră că transplantul de păr realizat prin intermediul robotului creat de Claudia ar fi util pentru că operaţia ar fi efectuată mai rapid pentru pacienţi şi mai precis, iar aceştia nu vor simţi nimic pentru că înainte de începerea procedurii vor fi anesteziaţi local.

instrument implant par FOTO Florin Marin Bogdan 1

FOTO Florin Marin Bogdan

”Algoritmul creat de studentă recunoaşte poziţia spaţială a firelor de păr pentru a le putea prelua cu tot cu ţesut şi a le replanta câteva secunde mai târziu. Nu s-a trecut încă la faza de testare a acestuia. Ca să se întâmple asta este nevoie de materiale şi mecanisme de precizie”, detaliază coordonatorul studentei din Galaţi.

Algoritmul de vedere artificială care identifică poziţia firelor de păr

Claudia a făcut un internship în anul al II-lea de facultate la Liberty Galaţi, iar compania a răsplătit-o apoi cu o bursă timp de doi ani. După absolvirea facultăţii, tânăra va fi angajată pe o perioadă de trei ani la cel mai mare combinat siderurgic din România, iar dacă lucrurile merg bine, se va alătura permanent echipei de ingineri a companiei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Românul care a creat bragagizantul, amestecul energizant inedit. A luat aurul la un salon internaţional de invenţii

Procedeu stomatologic inventat de profesorii gălăţeni, premiat cu aur la patru saloane de inventică

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite