GALERIE FOTO: G4-blocul devenit bombă biologică. Află de aici poveştile cutremurătoare ale oamenilor din ghetou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul, cunoscut în cel mai mare cartier rezidenţial al Galaţiului drept „blocul groazei", se află în proprietatea Primăriei şi este de ani buni o sursă de boli. Recent, trei copii cu vârste cuprinse între patru şi nouă ani care locuiesc în acest bloc, au fost diagnosticaţi cu hepatita A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare".

Pereţi care stau să cadă, mormane de gunoaie şi un miros care îţi mută nasul din loc. Este peisajul care te întâmpină imediat ce păşeşti pe aleea dintre G-urile din spatele Spitalului de Urgenţă din Galaţi, în inima celui mai mare cartier de locuinţe din oraş. Într-o fundătură, blocul G4 - blocul groazei cum este cunoscut nu doar printre cei care stau în Micro 19 - se detaşează clar de celelalte blocuri aflate în proprietatea Primăriei. Nu că celelalte imobile în care stau chiriaşi, majoritatea beneficiari de ajutor social, ar fi cu mult mai răsărite, dar G4 deţine de ani buni statutul de cela mai infect imobil de locuit din Galaţi. O confirmă chiar locatarii pentru care şederea în G4 îi califică nu doar ca „oameni din ghetou", dar şi ca abonaţi ai Spitalelor de Boli Infecţioase ori TBC.

CLICK PE COLAJ PENTRU GALERIA FOTO

Ghetourile par desprinse din filmele de groază

image

„Să ne trimită în pădure!"

Zinica Onofrei (53 de ani) stă de 17 ani la G4, fiind unul dintre cei mai vechi locatari din bloc. Spune că a lucrat, pe vremuri, la „Fusu" şi la Fabrica de Mobilă, dar că niciodată nu a câştigat suficient pentru a-şi putea permite să evadeze din ghetou. Acum, părăsită de bărbat şi cu patru copii mari, se înghesuie tot într-o cămăruţă de zece metri pătraţi.

„Eu şi copiii stăm toţi într-o cămăruţă pentru care plătim 25 de lei pe lună. Dormim ca vai de noi băieţii doi într-un pat, eu cu fetele în alt pat. Cei de la Primărie au făcut băile, dar sunt unii care le murdăresc şi uite aşa mai tare te îmbolnăveşti. Eu am avut tuberculoză de şase ori, iar fiica mea, de două ori. Mai bine să ne dea un loc în pădure, să ne facem case acolo", se plânge femeia.


Cele mai recente cazuri de îmbolnăvire din cauza lipsei de igienă au fost trei copii, cu vârste de patru, opt şi nouă ani, care în urmă cu două săptămâni au fost internaţi la Infecţioase cu diagnosticul de hepatită A. Doi dintre micuţi stau într-o garsonieră alături de încă patru fraţi şi mama lor.

„Ne-am tras apă în casă, dar e greu cu curăţenia, copiii mei au luat boala de la o nepoţică, care locuieşte în scara de alături. Oricât îi spăl, ei se joacă afară, în praf şi mizerie", ne-a spus Ionica Condurache (31 de ani), care locuieşte într-o cămăruţă aflată la etajul întâi al blocului.

CLICK PE COLAJ PENTRU GALERIE FOTO

Împrejurimile blocului G4-un focar de infecţie

image

Vaccinarea, soluţia imediată

Situaţia celor peste 70 de suflete care îşi duc zilele în mizerul bloc G4 le este arhicunoscută autorităţilor gălăţene. Cei din Sănătate intervin doar atunci când în ghetou este semnalată vreo boală cu risc contagios ridicat. Nici nu ar putea face mai mult, pentru că atâta timp cât cauza, respectiv mizeria, persistă, măsurile nu pot avea decât caracter temporar.

„După izbucnirea focarului, noi am fost în bloc, am catagrafiat cele 70 de persoane care locuiesc acolo şi am făcut anchetă la cele două familii din care provin copiii bolnavi. După ce s-a făcut dezinfecţie cu clor, am comandat 50 de doze de vaccin pentru imunizarea oamenilor care stau în G4 şi care pot oricând să contacteze virusul hepatitei A", ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


Conform sursei citate, restul eventualelor măsuri revine în sarcina Primăriei Galaţi, proprietara blocului, care a şi fost notificată în acest sens.

Mutarea locatarilor, o posibilă soluţie

„Ce putem face noi este să întervenim frecvent pentru curăţenie în jurul blocului. Acum doi ani s-au refăcut toaletele, dar nici nu am putut recepţiona lucrările pentru că între timp locatarii au distrus o parte din ceea ce s-a făcut. Dacă ei nu respectă curăţenia, nu prea avem ce le face. O soluţie ar fi doar să îi mutăm de acolo, de demolat blocul nu se pune problema", precizează şi Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite