Galaţiul, cuprins de valul de căldură tropicală. A intrat în vigoare Codul galben de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Foto: Adevărul
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Foto: Adevărul

Astăzi a intrat în vigoare avertizarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru judeţul Galaţi. Valul de căldură va cuprinde însă aproape toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi 35 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului.

Având în vedere temperaturile ridicate prognozate pentru următorul interval de timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi aminteşte faptul că temperaturile ridicate pot provoca incendii sau pot întreţine incendiile provocate de neglijenţa oamenilor. Pentru prevenirea incendiilor pe timp de canicula se interzice aruncarea ţigărilor aprinse la întâmplare, în special în zonele cu vegetaţie uscată, în mirişti sau în apropierea depozitelor de furaje.

De asemenea, se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol în depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri. Este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clădirilor sau folosirea flăcărilor pentru verificarea etanşeităţii buteliei.

Pastraţi chibriturile, brichetele sau alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces şi înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor.

De asemenea, pompierii amintesc faptul că scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens.

„Trebuie evitat scăldatul în râuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt puternici, albiile sunt pline de crengi, pietre sau plante. Nu sunt indicate nici actele de teribilism prin plonjarea în apa de pe poduri, platforme sau aventurarea în apă a persoanelor aflate în stare de ebrietate. Pentru evitarea tragediilor, facem apel şi către părinţi să nu lase copiii la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

„Singurele locuri recomandate din punct de vedere sanitar sunt ştrandurile amenajate şi administrate în regim privat, unde administratorii au obligaţia de a monitoriza calitatea apei. Din păcate, autorităţile locale nu mai pun la dispoziţia gălăţenilor niciun loc de îmbăiere, iar lacul Brateş, cursurile de apă Dunăre, Prut sau Siret, nefiind amenajate reprezintă un risc pentru sănătatea populaţiei. Gălăţenii se pot îmbolnăvi de anumite afecţiuni digestive, cutanate sau oftalmologice din cauza încărcării microbiene a acestor cursuri de apă. De aceea, pentru a nu ne strica buna dispoziţie, e bine să avem grijă unde ne scăldăm”, a declarat doctorul Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Lacul Vânători este la rândul său repetent la capitolul igienă şi siguranţă, iar Lacul Zătun se află în plin proces de modernizare. Între timp, gălăţenii care doresc să îşi petreacă timpul liber în natură, pot opta pentru Pădurea Gârboavele.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite