FOTO Făceau contrabandă de ţigări cu vaporul. Povestea reţelei internaţionale care alimenta piaţa neagră din zece oraşe mari ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Konstantin Borisov

Un ucrainean a fost condamnat de Tribunalul Galaţi la patru ani de închisoare, însă ancheta legată de reţeaua infracţională continuă. Procurorii suspectează că ţigările aduse cu vaporul din Serbia şi din Ucraina ajungeau pe piaţa neagră din cel puţin zece oraşe importante ale ţării.

Ucraineanul Taray Pavlo a reuşit să pună la punct o adevărată reţea  infracţională pe relaţia Ucraina-România-Serbia, după ce a ajuns la concluzia că adevărata contrabandă cu ţigări  nu se face cu sacoşa sau cu portbagajul, ci cu vaporul!

Un continuator al „tradiţiei” portuare

Taray Pavlo nu este, cu siguranţă,  un „pionier” în astfel de afaceri ilegale pe apă – portul Galaţi are o tradiţie de secole în comerţul cu mărfuri de contrabandă – însă, cu siguranţă, este cel are îndrăznit să ducă afacerea la scară mare.

Procurorii DIICOT au descoperit în posesia reţelei coordonate de ucrainean, în urma a 27 de descinderi făcute  în decembrie 2014,  peste 11.000 de pachete de ţigări. O parte din marfă era pe împingătorul sub pavilon ucrainean „Konstantin Borisov” (pe care lucra Taray Pavlo şi care în momentul percheziţiei era acostat ăn apropiere de Brăila), iar restul la domiciliul părţii române a afacerii, respectiv acasă la românii Ananie Nichita, Fluturaş Ionel şi Mustăţea Costel.

Deşi cantitatea de ţigări confiscată nu pare impresionantă, există indicii că, de fapt, cantitatea „importată” fără forme legale este cu mult mai mare.  De altfel, din dosarul iniţial s-a mai desprins o anchetă, care este încă în curs şi care-i priveşte pe complicii români.

Nava Konstantin Borisov

Ucraineanul Taray Pavlo, în schimb, a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, pe 16 iunie 2015, la patru ani şi două luni de închisoare. În plus, acesta are de plătit daune de 214.000 de lei către Fisc şi 10.200 de lei către Ministerul Justiţiei.

Cum acţionau contrabandiştii

Elementul de bază al reţelei de traficanţi era împingătorul „Konstantin Borisov”, care făcea curse foarte dese cu barje pline de mărfuri pe traseul porturile Izmail (Ucraina) -Smederevo (Serbia), însă a ajuns şi la Budapesta sau Viena.

Ţigările de contrabandă erau încărcate fie de la Ismail, fie de la Smeredovo, apoi livrate mai multor contrabandişti din porturile româneşti la Dunăre. Există dovezi că s-au livrat loturi de ţigări de contrabandă  la Brăila şi la Galaţi, însă există suspiciuni (în curs de anchetă) că au fost descărcate cantităţi importante şi la Giurgiu, Tulcea şi Isaccea.

Livrarea se făcea în colete împachetate în folie din plastic închisă etanş şi fie erau descărcate pe bărcile cu motor ale complicilor, fie (mai rar) erau pur şi simplu lăsate la apă,  aproape de mal, iar complicii le recuperau cu o şalupă şi cu căngi.

Potrivit anchetatorilor, în majoritatea cazurilor plata ţigărilor de contrabandă se făcea în avans, fiind practic un fel de livrare la comandă.

La audierile iniţiale au fost aduse 25 de persoane din Galaţi şi Brăila, însă doar  Taray Pavlo, Ananie Nichita, Naumencu Vasile, Fluturaş Ionel şi Mustăţea Costel au fost deocamdată inculpaţi. Dar, cum spuneam, ancheta în cauză continuuă, având în vedre că există suspiciuni întemeiate că reţeaua este mult mai extinsă decât se credea iniţial, având ramificaţii în cel puţin 10 oraşe importante din Moldova, Dobrogea şi Muntenia.

Nava Konstantin Borisov

Interesant este că Justiţia nu a dispus, aşa cum se obişnuieşte, şi confiscarea mijlocului de transport folosit pentru contrabandă, probabil pentru a nu isca un incident diplomatic cu autorităţile de la Kiev.

CITEŞTE ŞI:

Fabrica de bani a unui clan de escroci din Galaţi. Cum să cumperi o casă cu 1.000 de euro, o sticlă de votcă, puţin sex şi câţiva pumni în cap

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite