Femeia care se masculinizează şi bărbatul care tinde să se feminizeze. Cât de gravă e inversarea rolurilor între bărbaţi şi femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că din ce în ce mai multe femei care ajung în funcţii de putere au tendinţe de masculinizare. Şi la bărbaţi se manifestă acelaşi fenomen. Mulţi au înclinaţii spre feminizare, acest fenomen avându-şi originea în urmă cu câteva sute de ani.

Tendinţa de feminizare a bărbaţilor şi de masculinizare a femeilor este un fenomen care a căpătat un contur din ce în ce mai pronunţat în ultimii ani. Specialiştii remarcă că mulţi bărbaţi poartă haine din ce în ce mai strâmte, se epilează pe tot corpul, îşi dau unghiile cu lac şi chiar îşi modifică vocea.

”Bărbatul a ajuns să meargă la coafor, la manichiură, la pedichiură, exact ca o femeie. În trecut, el era cumva obligat să preia frâiele şi să se descurce. Feminizarea din prezent a bărbatului a dus la grave probleme în multe cupluri. Dacă te duci des să te pensezi, deja este o problemă de bărbăţie”, explică Stelian Chivu, psiholog gălăţean cu o experienţă de peste 25 de ani şi peste 10.000 de pacienţi care i-au trecut prin cabinet.

Un alt element extrem de important în transformarea bărbaţilor l-a avut şi femeia, mai arată studiile sociologice recente. Doamnele au intrat în politică, conduc firme puternice şi au ajuns chiar cap de familie, de multe ori forţate de împrejurări. 

De ce ne cedăm puterea?

Specialistul precizează că există o tendinţă la unele femei de a fi mult prea „mentale“, în timp ce bărbaţii manifestă exact oposul, fiind de multe ori lipsiţi de iniţiativă, lucru care conduce de multe ori la situaţia de a-şi ceda puterea.

”Este necesar ca femeia, ca energie, şi bărbatul, ca şi conştiinţă, să creeze o armonie. Puţini ştiu că fiecare dintre noi, indiferent de sex, are în el un bărbat interior şi o femeie interioară. S-a ajuns acum ca doamnele să folosească mai mult emisfera cerebrală dreaptă, fiind mai mentale, mai logice şi implicit mai practice, în timp ce bărbaţii folosesc mai mult emisfera stângă, devenind mai emotivi, unii chiar plângăcioşi”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Nu cu mult timp în urmă, femeile aveau şi 10 copii, în special în zonele rurale, în timp ce acum abia dacă se gândesc să facă unul. Condiţiile socio-economice contribuie mult la această situaţie.

În special femeile puternice, care ocupă funcţii publice sau conduc firme, se plâng de lipsa unor bărbaţi pe măsură, deşi şi unele dintre ele au, la rândul lor, o problemă, în sensul că ridică ştacheta sus când vorbesc despre profilul partenerului ideal, adaugă gălăţeanul.

Pe de altă parte, femeile au fost nevoite să îşi asume rolul de luptător de-a lungul vremii într-o societate dominată de multe ori de prejudecăţi, în care rolul lor fusese extrem de clar stabilit.

”De-a lungul sutelor de ani, femeile au învăţat să lupte pentru drepturile lor. Şi-au dezvoltat această latură în ele şi nu au cum să oprească această tendinţă. Singura cale este ca bărbaţii, prin iubire, să le facă să ajungă din nou la feminitate. Femeile îşi doresc să se regăsească în bărbatul din faţa lor, iar în acelaşi timp acesta să le domine”, ne-a declarat psihologul Alexandra Nitu.

Comunicarea cu sinele

De cealaltă parte, bărbaţii par că au uitat să facă faţă eşecurilor şi obstacolelor de care se lovesc în viaţă. Dacă întâlnesc o femeie puternică şi sunt respinşi, se izolează, devin negativişti şi ezitanţi, iar mulţi preferă să eticheteze femeile, ca o justificare pentru eşecul de care s-au lovit.

Specialiştii ţin să precizeze că şi aici există o explicaţie simplă. ”Bărbaţii nu mai sunt ceea ce ar trebui să fie un bărbat. În primul rând, nu mai au modele în sensul ăsta. Când sunt mici, ei ce văd de multe ori? O femeie puternică şi un bărbat care stă în umbra ei. Bărbaţii nu ştiu să iasă aşa cum ar trebui din această situaţie şi de multe ori apelează la agresivitate. Bărbaţii au intrat cumva într-o zonă de comfort, iar când se întâmplă asta, nu mai evoluezi. Ei avut de-a lungul vremii mai mereu un statut privilegiat, dar asta nu a făcut altceva decât să castreze, ca să spun aşa, energia bărbatului. Femeile îşi doresc un partener, nu un tată sau o persoană care să le controleze”, susţine psihologul Alexandra Nitu.

Toate suferinţele la care au fost supuse femeile de-a lungul anilor s-au transmis din generaţie în generaţie, ajungându-se ca acum femeile să facă gesturi pe care nici ele nu şi le pot explica în raport cu băieţii lor sau cu partenerii.

”La nivel de subconştient, unele femei au o dorinţă de răzbunare împotriva bărbaţilor pentru toate suferinţele şi jignirile la care au fost supuse de-a lungul vremii. Femeile care nu conştientizează acest lucru, care nu lucrează cu ce este în interiorul lor, au această problemă”, detaliază psihologul Alexandra Nitu.

Specialiştii precizează însă că lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Există soluţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru doamne, de a fi puternici fără să capete tendinţe evidente de feminizarea sau masculinizare. Cel mai important lucru pe care atât unii, cât şi ceilalţi îl pot face este să îşi echilibreze emisferele cerebrale. Asta înseamnă o echilibrare a masculinului şi femininului interior.

Comunicarea este extrem de importantă, însă nu vorbim de cea obişnuită, ci de cea  a individului cu el însuşi. Vorbim de o reală introspecţie, nu de un lucru pe care ni-l asumăm doar de dragul altora. Dublată de o analiză exterioară, a modului în care se manifestă fiecare dintre noi, acest gen de comunicare va genera rapid nişte concluzii lămuritoare care să reducă fenomenul feminizării bărbaţilor şi masculinizării femeilor.

Odată făcut acest lucru, atât bărbaţii, cât şi femeile, îşi vor găsi butonul, sursa de generare a energiei masculine şi feminine. ”E nevoie în orice cuplu de înţelegere, acceptare, iertare şi comunicare, indiferent că vorbim de soţi sau de iubiţi. Dacă nu se va ţine cont de aceste lucruri, se va manifesta acel gen de singurătate în doi şi vor avea de suferit atât partenerii, cât şi copii lor”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite