Cum a evitat închisoarea un şofer pus pe scandal care a ameninţat o poliţistă cu bătaia şi violul. „Nu scapi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat de 43 de ani a fost condamnat la o sancţiune penală minoră de către două instanţe pentru că a ameninţat o poliţistă şi chiar i-a transmis prin tatăl ei să nu mai îndrăznească vreodată să îl oprească în trafic pentru că „îi va face rău”.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe un bărbat de 43 de ani la o amendă penală de 2.600 de lei pentru ultraj. Individul a fost obligat de judecători să îi plătească daune morale în cuantum de 3.000 de lei agentei de poliţie pe care a înjurat-o, a ameninţat-o cu bătaia şi cu violul. Decizia instanţei a fost pronunţată în 25 ianuarie.

Fapta s-a petrecut pe 15.06.2020, când poliţista şi un coleg de-al său au fost programaţi să facă verificări în trafic, în judeţul Galaţi, alături de doi ingineri RAR, pentru a identifica autovehiculele care prezentau defecţiuni la sistemul de rulare  şi la cel de iluminare-semnalizare.

În acest context, a fost oprită pentru control şi o autoutilitară condusă de bărbatul ce 43 de ani. Imediat după ce a coborât din maşină, individul a început să i se adreseze agentei de poliţie cu un limbaj licenţios, spunându-i că are tupeu, că îl urmăreşte pentru a-l opri în trafic şi că vehiculul are defecţiuni la motor şi nu îl poate porni. 

Agenta i-a spus şoferului că dacă va refuza controlul, va fi sancţionat contravenţional şi i-a lăsat timp de gândire câteva minute, timp în care a oprit în trafic alte câteva maşini pentru verificări. 

Bărbatul de 43 de ani a acceptat în cele din urmă să-I fie verificată maşina de către inspectorii RAR, dar a continuat să o jignească pe poliţistă, iar aceasta i-a înmânat actele acestuia colegului său, astfel încât situaţia să nu degenereze.

„Îţi dau foc la casă”

După ce i-a fost verificată maşina  de către inginerii RAR şi a aflat că va fi amendat pentru mai multe defecţiuni descoperite la maşină, individul a început să o ameninţe, i-a spus că pe viitor ”o va lua pe capotă” şi s-a îndreptat ameninţător spre aceasta, cerându-i să se bată.  

Colegul său poliţist i-a sărit în ajutor, moment în care şoferul i-a cerut şi acestuia să se bată, spunându-i că are noroc că este în uniformă. Individul şi-a continuat tirada, ameninţându-i pe inginerii RAR, după care şi-a îndreptat din nou atenţia către poliţistă.

„Nu a reuşit calmarea inculpatului, care a început să adreseze expresii jignitoare şi de intimidare celor doi reprezentanţi RAR, iar după ce i-a fost înmânat procesul-verbal de sancţionare contravenţională, a început să adreseze din nou ameninţări la adresa persoanei vătămate, afirmând că îi va da foc la casă, că nu va scăpa nebătută, în tot acest timp inculpatul fiind agitat şi lovind cu piciorul propria autoutilitară”, au stabilit anchetatorii.

Nu recunoaşte nimic

După câteva zile de la incident, tatăl poliţistei a trecut cu tractorul prin dreptul casei care îi aparţine şoferului recalcitrant, iar aceasta i-a cerut să îi transmită „să îşi vadă de treabă şi să nu îl mai oprească în trafic, în caz contrar putând să îi facă rău”.

Pe parcursul urmăririi penale, bărbatul a negat săvârşirea faptei, susţinând că doar i-a vorbit vulgar agentei, fără să o ameninţe.

„Această conduită a inculpatului, care, ulterior, săvârşirii faptei din data de 15.06.2020, l-a oprit pe tatăl persoanei vătămate pentru a-l avertiza asupra modului în care fiica sa ar trebui să îşi desfăşoare atribuţiile de serviciu raportat la persoana sa, denotă faptul că ameninţările proferate la adresa acesteia au fost serioase, făcute cu intenţia de a-i induce o stare de temere şi nu au fost rodul unei izbucni nervoase de moment, dar şi o nesocotire a autorităţii avută de persoana vătămată, în calitate de reprezentant al statului”, spun procurorii.

Şoferul de 43 de ani nu este la încălcare a legii. Acesta a fost condamnat anterior şi pentru lovire şi alte violenţe.

„Urmările faptei nu au fost unele grave”

Instanţa de judecată a stabilit că bărbatul este agresiv şi manifestă dispreţ faţă de oamenii legii, dar a apreciat că faptele comise de acesta nu sunt chiat atât de grave încât să justifice condamnarea lui la o pedeapsă cu închisoarea.  

„Este adevărat că modalitatea propriu-zisă de comitere a faptei de către inculpat relevă o anumită agresivitate a acestuia şi o atitudine de dispreţ faţă de valorile sociale ocrotite de norma de incriminare, însă urmările faptei comise nu au fost unele grave (având în vedere persoana şi pregătirea profesională a persoanei vătămate)”, se menţionează în motivarea Curţii de Apel Galaţi.

Judecătorii instanţei superioare au apreciat că Judecătoria Tecuci, instanţa care a pronunţat primul verdict, a stabilit sancţiunea penală corectă în acest caz vizavi de cele întâmplate.

„Punând în balanţă toate criteriile de individualizare prevăzute de lege, Curtea apreciază că, prin natura şi cuantumul ei, dar şi prin modalitatea de executare, pedeapsa aplicată inculpatului de prima instanţă este aptă să realizeze atât prevenţia generală, cât şi prevenţia specială şi să satisfacă scopul preventiv-educativ, prin executarea pedepsei urmărindu-se formarea unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi de regulile de convieţuire socială”, cred magistraţii.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Condamnat pentru omor, trimis în judecată pentru ultraj. A ameninţat cu moartea un poliţist

Pedeapsa primită de o tânără care i-a dat o lovitură sub centură unui poliţist: „La muncă, nu la furat, fraieri incompetenţi!”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite