Cum ne-au minţit şefii Spitalului Judeţean Galaţi, încercând să ascundă probleme grave legate de scandalul Hexi Pharma: „Valoarea este normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva dintre produsele suspectate ca fiind neconforme. FOTO arhiva Adevărul
Câteva dintre produsele suspectate ca fiind neconforme. FOTO arhiva Adevărul

Ministerul Sănătăţii a confirmat că la 51 de spitale din România au fost descoperite probe neconforme în ceea ce priveşte igiena şi substanţele dezinfectante. Printre unităţile cu probleme se numără şi două din judeţul Galaţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii.

În urmă cu puţin timp, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista cu unităţile spitaliceşti în care au fost descoperite probleme cu dezinfectanţii, totul pornind de la mediatizatul scandal Hexi Pharma.

În amintita listă, care cuprinde 51 de unităţi medicale din toată ţara (LISTA COMPLETĂ aici), se află şi două spitale din Galaţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfântul Ioan.

„Pentru informarea cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General face publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară”, şi-a explicat demersul ministerul.

„Totodată, precizăm faptul că, pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a informat că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

IAŞI: Contaminarea probelor recoltate ar fi explicaţia rezultatelor neconforme

Secretomanie cu aspect penal

Cu toate că, pornind de la dezvăluirile făcute despre acest scandal,  jurnaliştii „Adevărul” au încercat să obţină puncte de vedere de la conducerile spitalelor din Galaţi, acestea au încercat, cel puţin în prima fază, să acrediteze ideea că tot scandalul ar fi fabricat şi că, de fapt, nu ar exista niciun fel de probleme.

„Noi, într-adevăr, avem o cantitate mică de dezinfectant, incriminat, achiziţionat de noi în luna martie. Valoarea este normală pentru un spital, având în vedere că noi mai folosim alternativ şi alte dezinfectante. În ultima vreme, fiind avertizată şi de presă, nu a fost folosit numai acest dezinfectant, ci şi celălalt, alternative. Nu am scos intenţionat, nu avem nimic cu firma. Până când nu avem dovezi clare că nu avem voie să-l folosim, nu avem de ce să nu-l folosim în continuare. Ce s-a întâmplat cu cele 100 de flacoane? Nu s-au retras. Sunt în magazine”, a declarat în cursul dimineţii dr. Victorita Ştefănescu, managerul Spitalul de Copii Galaţi.

Dr Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, susţine că diluantul cu probleme a fost achiziţionat şi pentru Spitalul de Copii, însă a mai adăugat că s-a cumpărat pentru că este cel mai ieftin.

„Acum am întrebat şi eu conducerea spitalului şi mi-a spus: era cel mai ieftin dintre toate. În România nu ai un laborator de testare să vezi dacă ăla e diluat sau e concentrat. Dar de ce la noi, acum, în mod special? Am impresia că ne iubeşte cineva mult”, a declarat Nechita.

Din păcate, conducerea spitalului de copii nu a putut fi contactată, deşi acolo sunt cele mai grave probleme căci, dincolo de faptul că au fost descoperite probe neconforme, potrivit dezvăluirilor făcute de Cătălin Tolontan rezultă de problema cu dezinfectanţii era cunoscută de mult şi că două loturi de produs, respectiv Hexio-Scrub şi Clorhexin A, au fost retrase încă înainte de izbucnirea scandalului, deoarece nu corespundeau.

Ulterior, produsele ar fi fost rebotexate Hexio A şi au fost livrate spitalului, deşi, după cum arată ultimele teste, erau sub satnadard ca şi concentraţie de substanţă activă. Mai pe înţelesul tuturor, se dezinfecta cu un fel de apă de ploaie.

De altfel, cazul de la Galaţi face obiectul unei anchete a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Primarul de la Galaţi: „Vom sesiza procurorii” 

Achiziţiile de la Spitalul de Copii din Galaţi au fost făcute prin SEAP, unitatea spitalicească întocmind în ultimii şase ani circa 40 de contracte cu Hexa Pharma.

Din câte am aflat procurorii verifică acum încluziv modul cum au fost organizate licitaţiile, aspect care face şi obiectul unei anchete interne în cadrul Primăriei Galaţi, instituţie care are în administrare spitalul.

„Am demarat un audit la Spitalul de Copii din Galaţi. Este regretabil că se întâmplă lucrurile astea. Am un copil de trei ani şi sunt direct interesat de ce se întâmplă acolo. Vom verifica modul cum s-au făcut achiziţiile la spital, pentru că asta intră în competenţa noastră. O asemenea ticăloşie trebuie pedepsită fără milă. Eu aş fi cel mai dur. Nu te poţi juca aşa cu vieţile oamenilor. Luăm în calcul să facem şi o sesizare penală”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

Deocamdată, însă, la parchetele gălăţene nu există nicio anchetă penală legată de scandalul din spitale, lucru confirmat de procuroarea Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

„Nu a fost înregistrată nicio sesizare la unităţile de Parchet din judeţul Galaţi. În măsura în care Primăria Galaţi ne va sesiza cu privire la suspiciunea comiterii unor fapte penale la Spitalul de Copii din Galaţi, vor fi demarate cercetări în acest sens”, ne-a declarat procurorul Liliana Istrate.

Procuroarea a mai precizat că anchetele penale ale Parchetului General sunt realizate cu procurorii de la Bucureşti, nu cu cei din teritoriu.

„Ana Pauker e minciună!”

Surse din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi ne-au informat că la nivelul unităţii medicale este foarte greu de spart tăcerea.

„Ana Pauker e minciună! Este teroare în toată regula, dar este clar că se întâmplă lucruri necurate cu achiziţiile. Uitaţi-vă numai ce averi impresionate au cei care răspund de achiziţii. Nu este o întâmplare”, ne-a dezvăluit sursa din spital.

Conducerea Consiliului Judeţului, care are în administrare amintitul spital, nu a formulat deocamdată un punct de vedere.

CITEŞTE ŞI:

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi continuă. Două spitale din Cluj au fost găsite cu probleme. Ce spun managerii

Dezinfectanţi neconformi de la HexiPharma la Spitalul de Pediatrie şi la Spitalul Municipal Făgăraş

Spitalul Judeţean Neamţ, pe lista unităţilor cu probe neconforme la dezinfectanţii HexiPharma. "Mâine vine Poliţia să ne verifice"

Singurul spital privat din România, depistat cu probleme în scandalul Hexi Pharma

Spitalele din Slatina şi Caracal, pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii. Probele de sanitaţie au fost neconforme

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Lista spitalelor din judeţul Călăraşi unde siguranţa pacientului este pusă în pericol

Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe neconforme deşi a cumpărat doar 4% din dezinfectanţi de la Hexi Pharma

Un spital din judeţul Satu Mare pe lista Ministerului Sănătăţii cu unităţi unde s-au depistat probe neconforme

Spitalului din Rădăuţi, pe lista neagra a Ministerului Sănătăţii, în scandalul dezinfectanţilor. Manager: „Nu e vorba despre nici un fel de neconformitate”

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi agită spiritele şi la Galaţi. Ministerul Sănătăţii a anunţat în ce unităţi au fost depistate probe neconforme

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite