Cum a furat un director de bancă 4,1 milioane de euro. Escrocul a fost condamnat la nouă ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul băncii Stabilitatea, pe vremea când afacerile mergeau din plin. FOTO: Arhivă
Sediul băncii Stabilitatea, pe vremea când afacerile mergeau din plin. FOTO: Arhivă

Tănase Bălan a fondat Banca Populară Stabilitatea, al cărei faliment a golit conturile a câteva sute de deponenţi. În acelaşi timp, banca a fost folosită ca interfaţă pentru jefuirea patrimoniului fostului UTC, dar şi pentru „sponsorizarea” cu credite fără dobândă a unor potentaţi ai Galaţiului.

După mai bine de 15 ani de procese, cazul lui Tănase Bălan (57 ani), fostul preşedinte al Băncii Populare Stabilitatea din Galaţi a ajuns la final. 

Judecătorii au consfinţit faptul că inculpatul (el este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi abuz în serviciu) trebuie să ispăşească o pedeapsă de nouă ani şi şase luni de închisoare, sentinţa fiind definitivă.

Tănase Bălan este la a doua condamnare pentru faptele sale, după ce, în 2001,  fusese condamnat la 12 de închisoare. Cum, însă, era judecat în stare de libertate,  inculpatul a fugit în Italia cu puţin înainte de pronunţare, de unde a fost „recuperat” de-abia după nouă ani, în 2010, după care a fost introdus în arest.

Surprinzător este faptul că, imediat după capturarea lui Bălan,  magistraţii gălăţeni i-au acceptat cererea de revizuire a sentinţei. Acest lucru a dus la alţi patru ani de tergiversări juridice (de toate felurile, inclusiv cu solicitarea unor înscrisuri închipuite, a căror găsire era, deci, imposibilă), care însă se încheie aici.

Credite bancare cu parfum de şpagă

Lungirea exagerată a procesului este cel puţin suspectă, nu puţini fiind păgubiţii care au apreciat, chiar în sala de judecată, că inculpatul este protejat de cei care, la un moment dat, s-au „înfruptat” din banii băncii sub formă de credite fără dobîndă.

Deşi nu se cunoaşte lista persoanelor care au beneficiat de respectivele credite (se ştie că doar că sunt 55 de astfel de contracte, care au produs un prejudiciu de un milion de lei) se vorbeşte despre faptul că beneficiarii ar fi persoane importante din lumea politică a Galaţiului.

Aceştia au depus banii (luaţi de la Stabilitatea cu dobândă zero)  la alte bănci, de unde au încasat dobânzi de circa un milion de lei, motiv pentru care „afacerea” semănă în unele aspecte ale ei cu un fel de mită/taxă de protecţie mascată.

În urma falimentului băncii, cei aproape 400 de deponenţi (persoane fizice şi juridice) pe care momentul i-a prins cu banii în conturi au pierdut în total circa 18 milioane de lei, adică 4,1 milioane de euro.

Cum a furat Tănase Bălan banii băncii

Tănase Bălan, în calitate de preşedinte al Băncii Stabilitatea şi contrar hotărârii Consiliului de Administraţie, a aprobat (în perioada 2006-2008) 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu estimat la câteva sute de mii de euro.

Bălan a fost şi „interfaţa" în jefuirea patrimoniului fostului UTC (Uniunea Tineretului Comunist). El a cumpărat, contra unui preş foarte mic, de doar 280.000 de lei, de la Fundaţia pentru Tineret Galaţi, două imobile pe care aceasta le preluase de la UTC:  Casa de Cultură a Tineretului şi Hotelul Tineretului.

Operaţiunea nu a fost nici în ziua de azi complet elucidată de procurori (se pare că faptele s-au şi prescris), dar fiind că imobilele au fost întrăinate de Fundaţie la preţul a patru apartamente, deşi ele au împreună o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 de metri pătraţi, valoarea lor de piaţă depăşind 10 milioane de euro.

Ulterior, cele două imobile au ajuns în posesia miliardarului Maricel Păcuraru, însă tot la un preţ mult subestimat, respectiv 500.000 de euro, adică de 20 ori mai puţin decât valoarea reală.

A fost o vreme şi revoluţionar!

Potrivit tabelului cu revoluţionarii gălăţeni, publicat în 2011 pe site-ul Prefecturii Galaţi, Tănase Bălan (aflat la poziţia 17) a primit, în calitate de posesor al certificatului de revoluţionar nr. 18633, mai multe foloase: 10.000 de metri pătraţi de teren, gratuitate pe transportul urban şi pe CFR şi scutire de plata taxei Radio TV.

Coincidenţă interesantă, el a obţinut certificatul exact în perioada în care Banca Stabilitatea era „pe val” şi dădea credite privilegiate (cu dobândă zero) persoanelor cu influenţă în politică şi administraţie.

Certificatul lui de revoluţionar a fost ulterior invalidat, însă organele de urmărire penală nu au mers pe urma fraudei, deşi s-ar fi impus.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite