Cum ajută yoga la disciplinarea mintală a copilului. Practicienii susţin că exerciţiile pentru cei mici cresc randamentul şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yoga este practicată în rândul copiilor peste tot prin lume FOTO Arhivă
Yoga este practicată în rândul copiilor peste tot prin lume FOTO Arhivă

Practicarea yoga de către copii are beneficii atât fizice cât şi psihice, dau asigurări instructorii. Yoga poate duce chiar şi la îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Clasele de yoga sunt de multe ori o provocare chiar şi pentru adulţi. În trecut, oamenii credeau că yoga este necesară doar pentru cei cu probleme vizibile ale corpului sau ale minţii. În realitate, însă, yoga poate fi practicată cu succes chiar şi de cei mici. Ea are un rol important în structura şi dezvoltarea minţii şi corpului copiilor.

Ce cuprinde o oră de yoga pentru cei mici

Cursul de yoga începe mereu cu încălzirea. După ce se descalţă şi-şi aleg salteaua, copiii vor închide ochii şi se vor relaxa. De cele mai multe ori se stă în poziţie turcească. Se începe cu exerciţiile de respiraţie, iar cel mic învaţă cu această ocazie să respire corect. Mulţi părinţi români sunt de acord să-şi lase copii la astfel de cursuri.

“După ce s-au relaxat, începem să respirăm profund. Apoi trecem la poveşti. Mai întâi ne transformăm burta... într-un balon. O umflăm cât de mult putem şi apoi îi învăţăm respiraţia abdominală. Apoi trecem la un alt exerciţiu de respiraţie. Ne imaginăm că este ziua noastră şi că avem în faţă un tort, iar degetele sunt lumânările. Îi învăţăm să stingă lumânările şi aşa facem un alt exerciţiu de respiraţie”, detaliază instructorul Flowrina.

Se vor continua exerciţiile, mişcările uşoare, întinderile care să îl ajute pe copil să aibă o postură corectă. Se pot include mişcări de răsucire, echilibrare şi îndoire. Dar nu oricum ci tot prin poveşti. “Uneori, copilul se transformă într-un zmeu. Şi e purtat de vânt. Atunci ne mişcăm într-o parte şi alta, după care urmează vârtejul. Toate aceste mişcări, care par o joacă, sunt extrem de benefice pentru coloană”, ne-a explicat instructorul de yoga, Flowrina.

La final, cei mici se relaxează. Toţi stau pe spate, pe saltea şi închidă ochii. Cel mic va fi încurajat să vizualizeze mental anumite senzaţii, că zboară, că pluteşte pe un nor, orice îi face să se simtă relaxat. Iar după câteva minute, va fi trezit la realitate prin câteva mişcări simple.

Concentrarea copiilor, îmbunătăţită prin yoga

Îmbunătăţirea performanţelor şcolare este posibilă prin yoga. De ce? Pentru că cei mici lucrează pe concentrare în timpul cursului. Mai mult, yoga este recomandată pentru cei care suferă de ADHD, cei care au probleme de mers sau cei care sunt timizi.

“Copiii obţin beneficii enorme de la yoga. Fizic, se îmbunătăţeşte flexibilitatea lor, puterea, coordonarea şi conştientizarea corpului. În plus, concentrarea lor, calmul şi relaxarea cresc vizibil. Făcând yoga, ei se conectează mai profund cu sinele interior şi dezvolta o relaţie apropiata cu natura care îi înconjoară,” ne-a declarat Flowrina, instructor de yoga.

Iată câteva beneficii obţinute prin yoga:

  • Posturile yoga imbunatatesc tonusul muscular din corp;
  • Yoga face corpul mai flexibil;
  • Respiratia yogina calmeaza comportamentul copiilor hiperactivi;
  • Respiratia yogina extinde puterea de concentrare;
  • Relaxarea yogina ajuta copiii sa devina mai receptivi;
  • Yoga imbunatateste memoria;
  • Practicile yogine de vizualizare ajuta copiii sa devina mai creativi;
  • Yoga ajuta la o dezvoltare emotionala mai buna;
  • Yoga ajuta copiii sa dezvolte o atitudine pozitiva asupra vietii;

În yoga, toţi sunt câştigători

“Este foarte important de precizat că pe parcursul jocurilor noastre, nimeni nu e câştigător. Nu vrem ca cei mici să se streseze, aşa că la toţi li se transmite mesajul că au reuşit să facă exerciţiile la fel de bine. Concurenţa la un curs de yoga nu este benefică”, ne-a explicat instructorul Flowrina. De fapt, scopul cursului este şi acela de a ajuta copiii să înveţe prin yoga cum să armonizeze impactul pe care presiunile şcolare, lecţiile şi competiţia îl au în viaţa lor.

Iar câştigul cel mai mare este momentul în care ora de yoga este realizată împreună cu un părinte, lucru permis de instructori. Flowrina povesteşte că “în condiţiile în care părinţii au din ce în ce mai puţin timp pentru cei mici, din cauza agitaţiei de zi cu zi, o oră pe săptămână petrecută la un curs de yoga poate să ajute foarte mult. Este un timp de conectare, petrecut între părinte şi copil, extrem de util celui mic. Şi asta pentru că studiile au confirmat – relaţia din familie determină şi sănătatea copiilor.”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite